АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Прес службата на Булгаргаз прави стъпка назад от твърдението за начало на доставки на азерски газ

В отговор на конкретни въпроси „Булгаргаз“ отклони потвърждаването на началото на диверсификация с азерски внос на газ. Да припомним, изпълнителният директор на държавния търговец на газ Николай Павлов заяви на 1 януари по време на лайвстрийм на премиера Борисов от газова компресорна станция, че азерският газ е започнал да навлиза в газопреносната мрежа на България.

Писмото потвърждава данните на „Булгартрансгаз“, които опровергават твърдението на премиера Борисов за реална диверсификация на руския газ. Пресслужбата на „Булгаргаз“ също така представя изменения на първоначалния договор с азербайджанската компания за доставка на газ, в който се променя точката на доставка до края на септември и се намаляват количествата закупен газ за годината от 750 на 225 милиона кубически метра. Тези нови разкрития повдигат сериозни въпроси относно търговската логика и мотивите зад решението да не се вземат първоначално ангажираните обеми.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Булгаргаз“ предпочита договорите си с „Газекспорт“ пред тези с азерската компания. Няма вероятност през последните три месеца на годината „Булгаргаз“ да приеме 775 милиона кубически метра, за да изпълни първоначалния годишен ангажимент от 1 милиард кубически метра. Не е ясно дали неизпълнението ще активира гаранцията за покупка от 108 милиона долара. Още по-тревожно е, че в момента, поради нефтено-индексираната формула, азербайджанският газ е най-евтиният газ в целия ЕС. Няма здрав в смисъл да се отказха от най-евтиния газ в Еропа и да товариш с по-високи цени българските потребители с по-скъп руски газ. Настоящите ценови разлики между азерския газ и спот цените вчера надхвърлиха 7 евро / MWh. Нищо чудно, че азербайджанската компания за доставка на природен газ се съгласи да намали обемите и да отложи доставките, тъй като няма да има проблеми с продажбата и усвояване на разликите. Остава неясно кой продава този „излишен“ газ – ASGC или „Булгаргаз“.

Писмото-отговор на „Булгаргаз“ до предаването „ЕвроДиков“ косвено опровергава твърдението на премиера Борисов, че е започнала нова ера на диверсификация на природния газ, като говори в бъдеще време за доставките на азерски газ.

Руският газов монопол е непокътнат. Заблудени са не само българите, но и световните агенции.

Илиян Василев

Още подобни статии: https://altanalyses.org/2021/01/13/алтернативи-анализи-българия-се-опит/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *