АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Изтичането на договорите за LNG дава възможности на търговци и купувачи

https://www.bloomberg.com/professional/blog/lng-contract-expiration-wave-an-opportunity-for-traders-buyers/

Bloomberg Intelligence March, 2021, Talon Custer,  Bloomberg Intelligence Industry Analyst

Договорите, покриващи около 30% от глобалното търсене на втечнен природен газ, изтичат до 2025 г., според анализ на данните на BNEF [BloombergNEF (BNEF) е доставчик на стратегически изследвания] и те биха могли да допринесат за комодитизацията на пазара, като предоставят възможност на вносителите да преподпишат при по-добри условия и да увеличат маржа, както и засилване на перспективите за печалба на портфейлните играчи. Засегнати са около 110 милиона тона годишно на стойност от $35 до $45 милиарда.

Прогнози за пазарите за ВПГ и газ 2021 г.

Купувачите могат да получат по-добри цени за ВПГ

Изтичащите договори за втечнен природен газ предлагат възможности на купувачи,  като и на    доставчици на  газ и комунални услуги, да преподпишат обемите при по-изгодни условия и цени и да подобрят маржа. Очакваме постепенно преминаване от ценообразуване, индексирано с петрол, към по-свързани газови и хибридни сделки. И все пак тези договори, които са свързани с петрола, могат да бъдат презаписани с по-ниски съотношения (ниво на индексация на газовата цената към петрола) от около 11% спрямо 13-15%. Например, ако приемем, че споразумение от 1 милион тона годишно при 14% от Brent при 60 долара за барел, преподписано на 11%, може да спести около 85 милиона долара годишно, въз основа на нашите изчисления.

Kogas може да предоговаря сделката си с Qatargas, докато JERA, съвместно предприятие на дъщерно дружество на TEPCO и Chubu, продължава да настоява за по-голяма гъвкавост на договорите. Natgery и Chugoku Electric са някои от компаниите с изтичащи договори.

Портфейлните играчи/ агрегатори могат да се възползват от нестабилността

Търговските къщи като Vitol, както и компаниите с портфейли за втечнен природен газ (големи петролни компании), могат да се стремят да подновят договорите и да грабнат добавения обем от изтичащите споразумения до приходите от търговия. Очакваме нестабилността на спот цените на LNG да продължи, отчасти обусловена от разместване на пазара, постепенно затягане, липса на капацитети за съхранение на газ в Азия и промени в цените на електроенергията, както се случи в Япония тази зима. Съществува риск, но портфейлните играчи  трябва да бъдат в по-добра позиция, за да се възползват от нестабилността с гъвкаво предлагане, което им позволява да използват възможностите за арбитраж за да увеличат печалбите си.

Последните месеци също подчертаха, че неподготвените купувачи могат да страдат от колебанията на цените. Портфейлните договори не посочват източника или дестинацията, така че купувачът и продавачът могат да избират къде и как да максимизират печалбата. Shell, TOTAL и BP имат значителни LNG портфейли.

С изтичане на срока на договорите, през 2020-те пазарът на LNG ще се развива 

Достатъчно големият брой  изтичащи договори за LNG биха могли да доведат до по-голяма гъвкавост и да ускорят експанзията при спот търговията, което, според нас, би оказало нетно положително влияние за пазара. Някои обеми може да не бъдат преподписани, засилвайки спот пазара. Това може да увеличи ликвидността и да позволи на по-малките участници да навлязат на пазара или да се разширят, тъй като вече не са необходими 20-годишни договори и изключителен достъп до кредит, което води до растеж на търсенето и подпомага доставчиците. Договорите, които се преподписват, вероятно ще бъдат с по-кратка продължителност от 5-10 години, или по-малко и ще имат по-гъвкави условия, като например, че няма ограничения за местоназначението на доставка.

Наследените договори имат предимно определени дестинации. Чрез добавяне на гъвкавост, подобно на американските договори за износ, портфейлните играчи могат да насочват товари там, където нетната възвращаемост е най-висока, а купувачите могат да пренасочват товари в зависимост от цената и вътрешното търсене.

Доставчиците могат да осигурят паричен поток, или да поемат по-голям риск

От гледна точка на доставчика на LNG, изтичащите договори могат да бъдат предизвикателство и възможност. Очакваме значителна част от обемите, който предстоят да бъдат подновени, да бъдат повторени, но е малко вероятно цените за износителите да бъдат толкова доходоносни като в предишния кръг. И все пак, като се има предвид, че повечето споразумения за по-стари проекти, които се амортизират, изтичат, дори сделките на намалени цени трябва да осигурят здравословен марж и паричен поток. Освен това, липсата на нови доставки, които да постъпят онлайн до 2024 г., трябва да затегне пазара, което пък може да накара някои доставчици да поемат допълнителен риск и да разпределят повече спот капацитет.

Qatargas, Petronas, Woodside и Santos са някои от  компаниите, които оперират проекти със скоро  изтичащи договори. Qatargas вече стартира търговска част QP Trading, което сигнализира за засилена роля на спот пазара през следващите години.

Постепенно превключване  от нефтените обвръзки, но ролята им остава

Ценообразуването на втечнен природен газ, свързано с петрол, има по-малко смисъл, предвид отделянето на цените на суровия петрол и природния газ. И все пак, тези видове договори трябва да поддържат голяма роля поради ограничените алтернативи – точно при по-нисък наклон на петрола. Споразуменията за покупко-продажба (SPA) с цени, свързани с природния газ (Henry Hub в САЩ или TTF в Европа) или с LNG (JKM в Азия), могат постепенно да станат по-разпространени, както и хибридното ценообразуване, което включва както петрол, така и газ. Без стандартизация на договора, разнообразието на предлагането и ценовата експозиция е от решаващо значение за LNG портфейлите на купувачите.

Mitsubishi подписа Споразумение  за покупко-продажба/SPA със Santos, което ще бъде свързано с JKM, докато пример за свързано с TTF SPA в Европа е сделката на Total с Cheniere. Хибридното, с газ или  с втечнен природен газ ценообразуване би отразявало по-добре динамиката на търсенето и предлагането, за разлика от петрола.

https://www.bloomberg.com/professional/blog/lng-contract-expiration-wave-an-opportunity-for-traders-buyers/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *