АкцентАнализи & Алтернативи

РУСИЯ – АГРЕСИВНИЯТ ХАМЕЛЕОН В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Снимка : scrf.gov.ru

Скандалът с руските шпиони в Чехия има и български контекст

Чешкото правителство в лицето на министър-председателя Андрей Бабиш и външния министър Ян Хамачек, заявиха че е налице необяснимо проникване в сигурността на страната след като стана ясно, че руските разузнавателни служби  са участвали във взривяването на склад за боеприпаси на чешка територия през 2014 г. в месността Врбетице, когато загинаха двама души. Те обявиха обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ и службата за външно разузнаване СВР. На 16  октомври 2014 г. във военния склад стават поредица от взривове. Инцидентът убива двама служители на частна компания, която е била наела депото от армията. Мястото е на 330 км югоизточно от Прага, в близост до границата със Словакия. Външният министър  Ян Хамачек обяви, че 18 служители на посолството на Русия в Прага са идентифицирани като тайни агенти и са предизвестени в рамките на  48 часа да напуснат страната. Министерство на вътрешните работи на Чехия издирва Анатолий Чепига и Александър Мишкин – същите агенти на ГРУ, които Лондон обвини, че стоят зад нападението с Новичок в Солсбъри, Великобритания, през 2018г. Няколко международни разследвания разкриха, че същият отряд 29155 стои зад опита за убийството и  на българският бизнесмен Емилиян Гебрев и бившият руски агент Сергей Скрипал.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




С липсата на пропуски в работата на контраразузнаването се обяснява навлизането на нови неканени сили, които дестабилизират вътрешния ред, реализират кампании от фалшива пропаганда, хибридна война, насърчават автократични тенденции, намесват се в политическия и изборен процес, работят за усилване на взаимодействието между руската и местната организирана престъпност.  От това многопластово проникване в институционалната тъкат на чешкото общество произтичат и трудностите при разкриването и противодействието срещу руските специални служби, което налага промяна на механизмите и методите на работа, които да са в състояние да блокират разрастването  на руската агресия в региона.

Минисър-председателят Андрей Бабиш каза, че Чехия е суверенна държава и ще защити националната си сигурност, като използва своите специални средства, методи и форми за разкриване, неутрализиране и пресичането на дейността на онези външни и вътрешни сили, които извършват посегателства срещу установените в страната му политически, военен и конституционен ред. Най-ярко това проличава в борбата на чешкото контраразузнаването срещу руските разузнавателни служби, които се стремят да проникнат в сигурността на дадена държава, да завоюват определени позиции в нея, да се доберат до свръх чувствителна информация, да привлекат на своя страна нейни граждани, да вършат антиконституционна дейност и всичко това да стане неуловимо.

Усъвършенстването на гражданското общество и повелите на съвремения свят изискват все по-открито да се говори и пише по проблемите на разузнаването и контраразузнаването и да се излиза извън рамките на прекомерната тайнственост и секретност. Без да се отрича необходимостта от конфиденциалност, той трябва да бъде в рамките на необходимото и да не води до превръщането на контраразузнавателните и други специани служби в никому неизвестна сила, действаща анонимно в обществото, по свои закони, които стоят извън него.

В една или друга степен, бавно или бързо може да се твърди, че това вече става в страните от Източна Европа. Все повече се пише и говори за дейността  на специалните служби, за разрешаване на конфликти между различните структури в сферата на сигурността, за правилно дозиране на задачите и оптималният режим на работа.

България също бавно поема по този нов път, което повиши обществената чувстителност към работата на българските контраразузнавателни служби. Очевидно е, че партньорите са поставили ребром въпроса и противодействието срещу руските шпионски мрежи се е превърнало в тестова площадка за интегрирането на българските специални служби във вътрешните кръгове на работа на партньорските служби в НАТО.

Поредното разкриване на руски шпиони в Прага има и български контекст – търсените руски агенти на ГРУ са заподозрени и за опита за убийства на трима български граждани по медийно известния казус „Гебрев“. Невидимата руска шпионска плетеница е повсеместна и координирана, точно както по времето на Студената война. Макар и след толкова провали, хидрата на руското разузнаване е проникнала прекалено надълбоко в системите за сигурност на страните от НАТО. Отговорността за това носят правителствата на тези държави, които правят компромиси с колективната сигурност за сметка на егоистични бизнес интереси в отношенията си с Кремъл.

Очевидно добрата воля е била еднопосочна улица и е позволила на Москва да разчита на пренасяне на битката от фронтовата линия в самите страните от ЕС и НАТО.

Биляна Димитрова

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *