АкцентАнализи & Алтернативи

Москва изплю камъчето – Русия разчита „Северен поток“ да разцепи ЕС и НАТО

Говорителят на МИД Мария Захарова посочи основния проблем в ситуацията с газопровода „Северен поток“. Тя смята, че е много важно да се разбере дали страните от ЕС са готови да защитават собствените си интереси, въпреки политиката на САЩ.

„Прочетох анализа на немски специалисти. Те определят този енергиен проект за себе си като екзистенциален “, каза Захарова и отбеляза, че„ Северен поток “не е свързан с политиката, той е просто бизнес проект, но е много важен за развитието на Германия.

Защо е важно това изказване на Захарова?

Битката на Кремъл е да спечели Германия. С изказването си говорителката на МИД де факто признава че този проект е „екзистенциален“, „много важен за развитието на Германия“ и е ключов елемент в стратегията на Кремъл за вбиване на клин между САЩ и ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Има всички основания в Москва да се надяват след като и до този момент няма нито един терминал за ВПГ в Германия и разчитат изцяло на тръбопроводен газ от Русия, който да рапределят за цяла Европа и да генерират печалби от посредничеството. След като Москва загуби енергийното си оръжие в преките преговори със страните от ЕС, сега да постигне същия резултат през Германия.

След като признава стратегическия характер на прокета Северен поток -2, видно от горните и думи, е невъзможно да се твърди че проектът е просто „бизнес“.  

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *