АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: MOL обмисля разширяване на улавянето на въглерод и допълнителни придобивания

14 Apr 2021, Nick Coleman, spglobal.com 

АКЦЕНТИ

  • Приходите на ACG,  Азербайджан / Azeri – Chirag – Gunashli или Azeri – Chirag – Deepwater Gunashli е комплекс от нефтени находища в Каспийско море, на около 120 километра от бреговете на Азербайджан. Състои се от петролни полета Azeri и Chirag и дълбоководната част на петролното поле Gunashli/ за увеличаване на технологичните сливания и придобивания.
  • Ограничения за по-нататъшни проучвания в Унгария, Хърватия
  • Опитът за улавяне на въглерод е ключ към стратегията за преход

Лондон – Унгарската MOL планира по-нататъшни инвестиции в проекти за улавяне на въглерод и търси придобивания след динамичната и трудна година, в която увеличи добива с дял в азербайджанския петролен комплекс ACG, докато записва първото си откритие за петрол в Норвегия, каза изпълнителният вицепрезидент за сектора ‘нагоре по веригата‘  Berislav Gaso за S&P Global Platts.

Berislav Gaso каза, че компанията MOL сега е изправена пред значителен спад в оншорните находища в Унгария и Хърватия, но очаква още сделки в сектора  ‘нагоре по веригата‘, благодарение на печалбите от новопридобитите 9,6% от компанията в ръководените от British Petroleum азерски петролни полета Chirag Deepwater Gunashli,  сделка сключена  преди година.

Gaso каза още, че MOL има за цел да се възползва от десетилетия опит в улавянето и съхранението на въглерод, придобит в Хърватия и Унгария, тъй като технологията придоби значение в енергийния преход.

„По време на пандемията MOL намали безвредната, равновесна за компанията  цена на петрола от $30/b на $25/b . И въпреки „ужасната“ 2020 г., белязана от оперативни предизвикателства, ниски цени и потиснато търсене на газ, „все пак доставихме $9  в предпочитан свободен паричен поток за всеки барел, който вдигнахме, което е невероятен финансов резултат за депресираната макро среда“, каза Gaso в интервюто, проведено миналия месец.

Гледайки напред, предвиждаме делът на ACG да спомогне за стабилизирането на добива на MOL в сектора  ‘нагоре по веригата‘, осигурявайки през миналата година значителен тласък, като се очаква общият добив през следващите пет години да бъде в диапазона от 100-110 000 барела/ден петролен еквивалент.

Компанията може да очаква „много масивно генериране на пари в брой“ от активите в сектора ‘нагоре по веригата‘, като се предположи, че цените на петрола са в диапазона от $50 до 60/ барел, каза Gaso . И „ако има добра възможност за [придобиване] там, ще го направим“, добави той.

„Няма да е с размерите на ACG. Няма да има придобиване на стойност $1,5 милиарда, но изобщо не се изключват няколкостотин милиона долара“, добави той.

През последните си години MOL успя да запази сравнително стабилен оншорния си добив, особено в Унгария, но Gaso заяви, че това не може да се поддържа. Добивът на компанията в Унгария датира от повече от половин век, а добивът от водещото поле Algyo достигна своя връх през 70-те години на миналия век на около 30 000 барела/ден.

Gaso заяви, че MOL намалява проучванията както в Хърватия, така и в Унгария и ще се ограничи до търсене на газ в хърватската част на Адриатическо море. Добивът от хърватските и унгарските активи за петрол и газ на MOL се очаква през следващите няколко години да спадне до 45 000-50 000 boe / ден от 62 000 boe / дневно през миналата година, каза той.

Влизане в Азербайджан

Gaso заяви, че влизането на MOL в Азербайджан с покупката на дела на Chevron в ACG остава силен ход, въпреки последвалото възобновяване на боевете за отцепилия се регион Нагорни Карабах, в който през октомври падаха  ракети близо до основния износен път на страната, Газопровода Баку-Тбилиси Джейхан, според правителствени служители.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Насилието не е повлияло на операциите и въпреки намаляването на добива през последните години, ACG остава актив от „световна класа“, с изключително благоприятна правна рамка и силни перспективи за добив, каза Gaso.

Централно място в тях има Azeri Central East, проект, насочен към резерви от 300 милиона барела с нова платформа, която ще може да обработва 100 000 барела/ден. Планът е проектът да започне да добива газ през 2023 г., докато BP работи за подобряване на управлението на резервоарите и проектирането и завършването като цяло на сандажи  в ACG, каза Gaso.

„Случват се много иновации. BP … вече отбелязаха, че позицията на ACG и Азербайджан е абсолютно важна за историята им на трансформация. Операторът има ясен ангажимент да остане и да извлече възможно най-голяма стойност от ACG“, каза Gaso.

Междувременно, тази година, в Северно море, MOL се стреми да пробие два оценителни сондажа в откритието си PL820S в морето на Норвегия, оценено на 12 милиона -71 милиона барела петролен еквивалент, докато британското поле Catcher, в което държи 20% дял, „последователно се изпълнява“, каза Gaso. Добивът от находището Catcher, което се появи през 2017 г. и се управлява от Harbor Energy, с MOL, притежаващ 20% дял, беше възстановено до 60 000 барела/ ден в края на 2020 г. след технически проблеми по-рано през годината.

Стратегия за преход

По отношение на енергийния преход Gaso прогнозира нарастваща роля за улавянето и съхранението на въглерод и каза, че зае това помагат силните страни на MOL, поради опита на компанията с проекти за инжектиране на въглерод, и насочени към увеличаване на добива в неговите хърватски и унгарски находища. Компанията е идентифицирала 70 милиона тона „абсолютно безопасен“ потенциал за съхранение на CO2 във водоеми в Хърватия и Унгария, каза Gaso.

Gaso продължи да подчертава разходите за улавяне на емисии, а не за транспортиране и съхранение на CO2, като основна пречка за индустрията, като каза, че разходите за улавяне на CO2 обикновено надвишават европейските цени на въглерода. Но той прогнозира, че цените на въглерода ще се повишат и правителствата ще се насочат към субсидиране на оперативните разходи за проекти за улавяне на въглерод, а не само към инвестиционни разходи, и добави, че в района се извършват „огромни количества“ технологични иновации.

Тъй като търсенето на петрол се връща в по-„нормален режим“ след пандемията, Gaso каза, че MOL се подготвя за свят, в който въглеводородите могат да представляват 50% от енергийното  потребление след десетилетие, а не около 80% днес, което изисква нарастващ фокус върху ефективността, като компанията все повече се фокусира и върху проекти с ниски въглеродни емисии.

„Като участници в бранша трябва да се уверим, че правим всичко възможно, за да се трансформираме и да спазваме целите за намаляване на CO2 и амбициите за опазване на околната среда, социалното и корпоративното управление. MOL е в една и съща лодка с другите“, каза Gaso. 

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *