АкцентБългария

Министър Петков посегна на най-свидното им – банката на задкулисието

Президентът и премиерът да им осигурят по-надеждна охрана, защото бръкнаха в кошера с мед

Явно двамата министри Кирил Петков – на икономиката и Асен Василев – на финансите, заедно с министър Рашков са основен прицел на тоталните атаки на задкулисието, защото действията им разбулват дълго пазени тайни на механизмите на корупция, ограбване и упражняване на власт.

Фирмите на Кирил Петков, в които той е работил и към които ще се върне най-вероятно след служебното министерстване, са обект на класически „здрав интерес“  и проверки от всички възможни институции, включително от НАП, прокуратура и медийни нападки от Пеевските медии.

Изглежда най-много са ги подразнили атаките му срещу „светая светих“ на олигархията – Държавната Банка за развитие и свързаната с нея корупционна плетенеци на най-високо равнище.

Разбирам, че „мутрите във властта“ искат да гонят министъра на икономиката по устав, да му спретнат едно КТБ нахлуване, но така ще излезе че е репресиран и ще стане пак като след нахлуването в президенството. За това търсят с лупа да намерят някакво „петно“ във фирмите му, което медиите и „професионалните“ съмняващи се да усилят до небесата, като гарнират допълнително с обвинения за разкриване на банкова тайна и за това че е застрашил „къщичката“ на корупцията им в банковата сфера.

А корупция според БНБ няма, ама никак. Вярвам, как да не вярвам. И вас като съвестен гражданин призовавам да им вярвате.

Спирам се на министър Петков, но същата схема се координира от библиотекари и прокурори и срещу министър Рашков и министър Василев, пък и на министър Минеков са му спретнали минно поле – но там няма пари и не е толкова интересно.

Активната страна в опитите за озаптяването на министър Петков играе банковия надзор на БНБ. В този контекст трябва да се чете и предишния ми пост за Емил Хърсев, който е главния консилиери/инкасатор – това което Румен Овчаров е в енергетиката, Хърсев е в банковото дело. Той твърдеше, че в ББР нямало интерес на данъкоплатците, защото парите там сублимирали от финансовите пазари.Та под привидна грижа за опазването на банковата тайна, която се разкрива в хода на разследванията на Петков и неговия екип, и  влиянието им върху „стабилността“ и „доверието“ в банковата система, се провеждат атаки „на щик“ срещу него. Обърнете внимание на свързана загриженост надзорниците на БНБ /тези по устав нали са регулатор/ за отражението на проблемите между ББР и ПИБ /не е само сделката по изкупуването на акциите на ПИБ по завишена цена от което банката реализира близо 100 милиона загуба при 140 милиона „инестиция“, и свързан преливен отрицателен ефект върху „цялата банкова система“. Познавам аргументите на подобни суперчиновници – примерно аргументите с „репутацията ни“ преди важния момент с влизането в еврозоната /като че корупцията е по-добра атестация, но така на принципа на ексминистър Танева да не разберат в Брюкесл че ги лъжем яко/ и разбира се дежурната заплаха от „ново“ КТБ /което няма как да стане, защото банката е държавна/.

Всички вампири на миналото са излезли на дневни светлина и се опитват да му спретнат „другарски“ съд /включително други членове на кръгове около Радев – там пък вероятно е лансирана тезата за негативи за кандидатурата на президента при изборите през есента/. Активирани са в пряк челен сблъсък, дори разбирам че са поискали оставката на Петков – последното пак вероятно е било по подразбиране „сещай се снахо“? Медийните атаки срещу него са само външната обвивка на тази тотална атака.

Първо, към надзора на БНБ, които са острие на атаката и тотално опитомени от прокуратурата на Цацаров и Гешев след като копоите на главния прокурор държаха предишния надзор при КТБ под офисен арест докато не кандисат на версията на Пеевски. Тогава предадоха себе си, предадоха и независимостта на надзора, така че кредитът на доверие към тях е под минимума.

Второ, Петков е в пълното си право да упражнява контрол върху управлението на ББР и изпълнението на мисията и. Ако надзорът на БНБ вижда нещо „греховно“ в това собственика да се тревожи за качеството на активите /големите кредити и обезпеченията/, за условията при които са отпуснати /виж предишен пост за програмираните загуби при непазарно ниските лихви за кредити на „някои“ наши, значи БНБ съзнателно прикрива загубите в тази банка и пречи на държавата и собственика да си упражни правата и минимизира загубите. То е ясно, че БНБ няма да постъпи както при КТБ и да изпрати някой от четирите големи или други специализирани компании да правят „одити“ и преглед на активите по същите методолии по които изкуствено фалираха КТБ и показаха, че дори редовно обслужваните кредити са риск. Като престанеш да приемаш плащанията по тях, като приложиш по-високи до абсурд изисквания за рискова оценка, които на практика правят всеки кредит и рисков, съотвен с нужда да бъде провизиран и …. балансовото число на банката може да светне като коледна елха в червено.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Спирам до тук да не отегчим публиката, но за мен няма съмнение, че БНБ под натиска на прокуратурата иска бързо да потуши пожара в ББР най-вече за да прикрие личната си отговорност и да не насочи вниманието на публиката към други части от авгиевите обори на постоянно привилегированите олигарси.

Защото нали знаете главната линия на свързаност – с кредити с ниски лихви и специални условия от ББР рефинансират други кредите на същите богопомазани в други търговски банки и ако верижната реакция на търсенето на правата на държавата в ББР тръгне, и държавната банка си изиска предсрочно кредитите, могат да светната метастазите на задкулисието и корупцията в други търговски банки.

Или надзорът на БНБ иска от нас да вяраме, че го правят от алтруизъм и се терзаят заради разкриването на свещенната банкова тайна за това как корпулентен, вълк, ветеринарен фармацевт и множество подизпълнители, използват държаната банка за да превземат чужд бизнес и да се правят на ролеви модели на предприемачи, докато метастазират личните си неудачи в банковата система, икономиката, медиите и социалния живот.

Нещо да не е ясно, господа надзорници на БНБ? Имате право единствено по отношение на на публичните срещи на Петков с кредитополучателите, които не е нужно да бъдат предавани на живо. Само наивници могат да мислят, че този колективен отказ да се явят не е съгласуван с вас.

Но да е ясно – точно поради същата причина поради която министър Рашков намира за безсмислено да „дава“ някого и нещо на на Гешев, с очакване да бъде разследвано, по същата причина министър Петков не може да разчита на надзора и управителя на БНБ, защото те са поредна еманация на Системата. Публичността е единствената му застраховка и инструмент за натиск, защото общественото мнение и контрол са заслон от атаките на прокуратурата, надзора и регулатора.

Заедно с навлизането в плътните слоеве на съпротивата на корумпираната класа ще расте яростта им, която със сигурност ще напусне границите на цивилизационните, институционални и държавнически рамки, като премине в руслото на бандитските и мутренски номера – там където им е силата.

И точно поради тази причина препоръчвам на президента и на премиера да засилят охраната на „вироглавите“ министри. Не съм сигурен, че точно НСО ще може да ги опази, но си струва да се намери решение, защото откраднатите милиарди ще започнат да „стрелят на месо“.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *