АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Газът е толкова оскъден в Европа, че въглищата се завръщат

Vanessa Dezem, Jesper Starn and Isis Almeidaq Tue, June 15, 2021, inance.yahoo.com

(Bloomberg) – Европа няма толкова много природен газ, че континентът, който обикновено се разглежда като дете на глобалната борба с емисиите, се насочва към въглищата, за да отговори на търсенето на електроенергия, което сега се връща на предпандемичните нива.

Употребата на въглища на континента тази година е скочила с 10% до 15%, след като по-студената и по-дългата от обичайното зима доведе местата за съхранение на газ да са изчерпани, каза Andy Sommer, ръководител на екипа по фундаментален анализ и моделиране в швейцарския търговец Axpo Solutions AG. Когато икономиките се отворят отново и хората се връщат в офиса, страни като Германия, Холандия и Полша се обърнаха към въглищата, за да ‘запалят осветлението‘.

Европа отдавна е в челните редици на битката за намаляване на глобалното затопляне. Континентът разполага с най-големия пазар на въглерод в света, на данъчно облагане на комунални услуги, производители на стомана и производители на цимент за замърсяване на околната среда. Но дори и при рекордните цени на въглерода тази година, ниските запаси на газ означават изгаряне на въглища – замърсяването от изкопаеми горива – отново стана по-широко разпространено.

„Търсенето на енергия е доста силно в Европа и ние видяхме възстановяване от пандемията“, каза Sommer в интервю. „Съхранението на газ е на толкова ниски нива, че Европа не може да си позволи допълнително производство на енергия с горивото.“

Връщането на въглищата е неуспех за Европа преди преговорите за климата в Глазгоу по-късно тази година. Лидерите на най-големите световни икономики в Групата на седемте по време на срещата през уикенда в Корнуол, Великобритания не успяха да определят твърда дата за прекратяване на изгарянето на въглища.

Европа беше изправена пред твърде ниски и продължителни температури по-рано тази година, увеличавайки търсенето на топлинна енергия в момент, в който в Азия се изпращаха товари с втечнен природен газ. Русия изпрати по-малко газ за континента през Украйна преди началото на връзката Северен поток 2 с Германия, която се очаква по-късно тази година.

Всичко това означава, че европейското съхранение в момента е с 25% под средното за пет години, а бенчмаркът на газа в Нидерландия тази година е нараснал с над 50%. В момента фючърсите се търгуват близо до най-високото си ниво за това време на годината от 2008 г. насам.

„Хората смятаха, че Русия ще резервира повече капацитет чрез Украйна и това просто не се е случило по смислен начин“, каза Trevor Sikorski, ръководител на сектора за природен газ и енергия в консултантската компания Energy Aspects в Лондон. „Пазарът е супер стегнат, той се опитва да получи по-малко газ за енергия.“

Търсенето на електроенергия, което се срина, когато коронавирусът затвори градове от Франкфурт до Лондон, сега се завръща. Потреблението в страните, включително Германия, Испания и Чехия, е над средното за пет години, докато търсенето е слабо в Италия и Франция, заяви Morgan Stanley в доклад.

Тъй като доставките на газ вече са договорно затворени на фона на затруднени потоци от Норвегия, комуналните услуги се насочиха към въглища, за да ‘запалят осветлението‘. Докато цената на въглерода се търгува близо до рекордите, мнозина я хеджират за години напред. Това означава, че изгарянето на въглища все още може да бъде изгодно.

Генераторите с „високоефективни“ нови централи вероятно ще успеят да произвеждат енергия от въглища до 2023 г., дори при високи цени на въглерода, каза Sommer от  компанията Axpo.

Г-7 призна, че въглищата са най-голямата причина за емисиите на парникови газове в последното си съобщение. Но групата обеща само „бързо да разшири технологиите и политиките, които допълнително ускоряват прехода от въглищен капацитет“.

„Не е голямо послание, което да изпратите“, заяви Ursula Tonkin, портфолио мениджър на Фонда за инфраструктура с ниска въглеродна база на Whitehelm Capital, базираната в Австралия компания, която има и управлява  активи за $4,4 милиарда от всичките си фондове.

Макар че би било „фантастично“, ако политиците стигнат до сделка, въглищата вероятно ще бъдат премахнати така или иначе до 2030 г., 2035 г., каза Tonkin. „Политиката е важна, но вие също имате икономика на прехода, която наистина започва в рамките на този период“, допълни Tonkin.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *