АкцентБългария

Колко струва на българския потребител игнорирането на азерския газ?

Цените на азерския газ за месец юли на входа на българската газопреносна система е 31.8 лева/МВтч, а цената на руския газ е 58.6 лева/МВтч, почти два пъти по-евтин.

В момента спот цената на ТиТиЕф борсата е 79,4 лева/МВтч, тоест над 500 долара за хиляда кубически метра.

Булгаргаз е внасял за месец юли средно по 1,5 милиона кубически метра на ден, при възможни 4 милиона кубически метра на ден. Така изчислената дневна загуба на българските потребители от това действие на ръководството на газовия ни търговец е 3,2 милиона евро.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Оскъпяването заради по-дългия маршрут на алтернативен внос през Неа Месемврия и Сидерокастро-Кулата е под 2 лева/МВт. На практика не влияе кардинално върху конкурентоспособността на азерския газ по начина, който се използва от ръководството на Булгаргаз, а именно че отсъствието на интерконектора с Гърция ни пречи да диверсифицираме зависимостта и намалим цената на природния газ.

Всички данни по-горе са от публични източници.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *