IES ENERGY BRIEF: Природният газ може да мине $100/MMBTU* през студената зима, предупреждава Citibank

https://financialpost-com.cdn.ampproject.org/c/s/financialpost.com/commodities/energy/oil-gas/natural-gas-could-crack-100-mark-in-a-frigid-winter-citibank-warns/wcm/41105436-47d0-4ac4-9ba8-cf882cfea752/amp/

Глобалните цени на природния газ могат да продължат да са в парабола през следващите месеци

Bloomberg News, Ann Koh, Sep 23, 2021

Citigroup Inc. увеличи повече от два пъти своите азиатски и европейски прогнози за природен газ за следващото тримесечие и заяви, че цените могат да скочат до 100 щатски долара на милион британски топлинни единици в случай на особено студена зима.

Цените на втечнения природен газ скачат нагоре, тъй като сезонно ниските запаси в Европа, засилващото се ограничение на китайското търсене и предлагане от Русия до Нигерия водят до наддаване в Северното полукълбо  за суровина за производство на електроенергия преди зимата. Японски-корейският борсов маркер досега са скочили почти с 50% този месец до близо 30 щатски долара за mmBtu, докато в Европа втечненият природен газ е нараснал с около 40% до близо 25 щатски долара. Повишаване на цените в САЩ са били по-контролирани.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Средните цени през следващото тримесечие ще бъдат умерено по -високи от текущите нива в базовия случай на Citi, се казва в съобщение на банката. Въпреки това има вероятност да има скокове на цените и ако необичайно студеното време увеличи търсенето и ураганите в Мексиканския залив прекъснат доставките, товари могат да търгуват в диапазон от 100 щатски долара за mmBtu, или 580 щатски долара за барел в еквивалентни на петрола условия, се казва в съобщението.

„Глобалните цени на природния газ могат да продължат да се параболизират през следващите седмици и месеци“, казват анализаторите на Citi в бележката. „Силното търсене и липсата на отговор на предлагането рязко затегнаха пазара. Всяко изненадващо нарастване на търсенето или прекъсване на предлагането биха могли да задвижат цената още нагоре. „

Ефектите от вълнението от скока в цените на газа към други горива също изглеждат по -широки, отколкото се смяташе първоначално, отбелязва Citi. Преминаването към втечнен петролен газ за отопление ще повлияе на нафтата и бензина, по -голямото използване на керосин ще се отрази на цените на самолетите и дизеловото гориво, докато мазутът ще играе по -голяма роля в производството на електроенергия, каза Citi. Постоянното увеличаване на цените  на втечнения природен газ обаче, ще намалее – цените могат да спаднат със 70% до третото тримесечие на следващата година, спрямо нивата от тази зима, съобщи банката.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *