IES ENERGY BRIEF: Различни петролни компании искат от Канада да плати 75% от съоръженията за улавяне на въглерод

October, 2021, By Rod Nickel, reuters.com

WINNIPEG, Манитоба – Нефтени и газови компании поискаха от канадското правителство да планира данъчен кредит, за да плати 75% от разходите за изграждане на съоръжения за улавяне на въглерод, които ще ограничат емисиите на парникови газове, основната група на енергийната индустрия в страната съобщи Ройтерс.

Канадската асоциация на компаниите, добиващи петрол (CAPP) отправи искането до Министерството на финансите през август,  точно преди предизборната кампания на федералните власти, като определи данъчния кредит на достатъчно високо ниво, за да осигури икономическа възвръщаемост, заяви Ben Brunnen, вицепрезидент на CAPP пред Ройтерс.

Очаква се съоръженията за улавяне на въглерод да бъдат ключова част от глобалните усилия за ограничаване на емисиите от добива на изкопаеми горива. Канада е четвъртата  по големина  страна в света, добиваща петрол и си е поставила за цел до 2050 г. да генерира нулеви емисии.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Въглеродът, улавян от нефтените и газовите операции, е по -малко концентриран от този на някои други големи излъчватели, като торовите инсталации, например. Това означава, че разходите за улавяне за петролните компании са по-високи на база тон, каза Brunnen.

„Поради това този (кредит) трябва да бъде създаден, за да постигне баланс и да отразява икономическите реалности“, каза той. „Ролята на правителството е да осигури условията, за да може компаниите да направят тези инвестиции.“

Либералното правителство на премиера Джъстин Трюдо започна  консултации с индустрията през юни, относно състава на предложения му данъчен кредит за улавяне на въглеродни емисии преди националните избори миналия месец. Трюдо спечели трети мандат и се очаква преговорите да се възобновят преди правителството да финализира кредита догодина.

Правителството на Трюдо не каза какво ниво на данъчен кредит обмисля. 75% от канадският кредит би бил сравним с подкрепата, предлагана в САЩ, след като законодателите намалят американския данъчен кредит, каза Brunnen.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *