АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

Путин продължава да вдига залозите

Снимка: РИА «Новости»

Както се очакваше, неотдавнашната онлайн среща на Джо Байдън с Владимир Путин не доведе до никакво намаляване на напрежението около Украйна. Русия продължава да ескалира ситуацията около Украйна и да вдига залога в отношенията със Запада.

Като за начало, руското външно министерство публикува проект на договор между Русия и САЩ относно гаранциите за сигурност и споразумение за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и на страните-членки на НАТО. В него Русия предлага на западните страни следното:

– да не се използва територията на други държави за подготовка или извършване на въоръжено нападение срещу другата страна;

– Съединените щати се задължават да изключат по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и да не приемат в Алианса държави, които преди това са били част от СССР; САЩ се задължават да не създават военни бази на територията на държави, които са били част от СССР и не са членки на НАТО;

– САЩ трябва да се откаже от разгръщането на оръжия и сили в райони, където това би било възприето от другата страна като заплаха за националната й сигурност;

– да поеме задължение да не се създават условия или ситуации, които биха могли да представляват или да се считат за заплаха за националната сигурност;

– НАТО да се ангажира да спре по-нататъшното разширяване на блока, както и да се откаже от военните действия на територията на Украйна и други страни от Източна Европа, Закавказието и Централна Азия.

Тези предложения не са нищо повече от ултиматум от „паралелната реалност“, в която живеят днес руските власти. А поставянето му е елементарно изнудване от страна на Путин, подкрепено от контрола върху газовото кранче и концентрацията на руските войски на украинската граница. При все това руските предложения към Запада, които, както обикновено, са завоалирани като „инициативи за мир“, имат разнопосочни цели. Една от техните задачи е да вкарат клин между САЩ и съюзниците им в НАТО, започвайки диалог между двете държави, които решават съдбините на света – както навреме това ставаше между САЩ и СССР. Другата е дискредитирането на НАТО и де факто делегитимацията на Вашингтонския договор. Третата задача е определяне и правна защита на изходните позиции за „новите“ отношения между колективния Запад и Русия, в които анексирането на Крим и окупацията на част от украинските и грузинските територии се възприема като fait accompli (свършен факт). Четвъртата е признаването от Запада на териториите на бившия СССР за зона на „привилегировани интереси“ на Русия. Петата е по-нататъшното демонизиране на Запада и сплотяване на руснаците около путинския режим в страната-крепост, която от всички страни е заобиколена от врагове. Последното е адресирано най-вече към онази част на руското общество, която все още изпитва носталгия по времето, когато съветските лидери постоянно заплашваха „империалистите-хищници“ от Вашингтон и  обещаваха „показать кузькину мать!“ т. е. – да им „разкажат играта“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Издигайки априори неприемливи искания, маскирани като добри намерения за недопускане на военен конфликт между двете глобални сили, по този начин Кремъл предварително си подготвя база за обвинения срещу Запада, че той отново пренебрегва неговите, на Кремъл, мирни инициативи. Следователно Русия има пълното право да защитава сигурността си с всички средства – тоест да продължи да върши всичко, което активно прави още от агресията срещу Грузия през 2008 г.

А как реагира адресатът на кремълския ултиматум? Както се вижда от реакцията на Запада на поредните „блянове“ на Москва, те не го впечатляват особено. Отговорът на Белия дом беше, че Съединените щати няма да направят компромис с ключовите принципи, на които се гради европейската сигурност, и че всички страни имат право сами да решават бъдещето си и да изграждат международната си политика без външна намеса. Реакцията на НАТО беше изявление,  че всеки диалог с Русия трябва да отчита загрижеността на НАТО относно действията на Русия, трябва да се основава на ключовите принципи и документи за европейската сигурност и „ще се провежда след консултации с европейските партньори на НАТО, като Украйна“.

След като Путин разбра, че ултиматумът му не е постигнал желания ефект върху Запада, той реши за пореден път да прибегне до изнудване. И така, във вторник, 21 декември, Путин взе участие в годишната среща на колегията на Министерството на отбраната в разширен състав, където се изказа по редица международни въпроси и направи заплашителни изявления към Запада. По-специално, той каза, че Русия е готова да предприеме военно-технически мерки в случай на доближаване на НАТО към руските граници. „Разбира се, както вече отбелязах, ако очевидно агресивната линия на нашите западни колеги продължи, ние ще предприемем адекватни военно-технически мерки и ще реагираме твърдо на недружелюбни стъпки. И, искам да подчертая, имаме на това пълно право“, – каза руският президент.

Той направи и редица абсурдни изявления относно въоръжаването на Украйна от Запада. Например, за прехвърляне в Украйна на американски системи за противоракетна отбрана. „Изключително сме загрижени, че в близост до Русия се разгръщат елементи от глобалната система на ПРО на САЩ. Разположени в Румъния и планирани за разгръщане в Полша, пусковите устройства Mk 41 са адаптирани за използване на ударните системи Tomahawk. Ако тази инфраструктура напредва, ако в Украйна се появят ракетни системи на САЩ и НАТО, то полетното им време до Москва ще бъде намалено на седем до десет минути, а при разгръщането на хиперзвуковите оръжия – до пет минути. За нас това е сериозно предизвикателство – предизвикателство за нашата сигурност“,  изрази загриженост  Путин.

Кремъл смята също, че освен със системи за противоракетна отбрана, Западът ще снабди Украйна с хиперзвукови оръжия. „Ще снабдят Украйна с хиперзвукови оръжия, а след това под прикритието им – това не означава, че още утре ще ги използват, защото ние вече имаме „Циркон“, а те все още не – но те ще въоръжат и ще насъскат екстремистите от съседна държава срещу Русия, включително срещу определени региони на Руската федерация, например Крим, при благоприятни според тях обстоятелства“,   каза Путин.

Пригласяйки на своя патрон, министърът на отбраната Сергей Шойгу на същото заседание на колегията на министерството на отбраната заяви за  подготвящите се провокации от страна на американските ЧВК (частни военни компании) в източната част на Украйна с употреба на „химически компоненти“. По-специално, Шойгу отбеляза, че е установено присъствието на повече от 120 служители на американски ЧВК в населените места Авдиивка и Приазовское в Донецката област на Украйна. „За извършване на провокации в градовете Авдиивка и Красни (Червоний) Лиман бяха доставени резервоари за течност с неидентифицирани химически компоненти „, – каза руският министър.

Според него служители на американските ЧВК оборудват позиции за стрелба в жилищни сгради и социално значими обекти. Също така те подготвяли украински специални оперативни сили и радикални въоръжени групировки за активни военни действия.

Въпреки целия им абсурд, изявленията на Путин и Шойгу изпълняват съвсем реални задачи: да оправдаят всички действия на Кремъл спрямо  Запада и Украйна и да подготвят почвата за по-нататъшна агресия срещу нея. Възможността за такава агресия и нейният мащаб ще зависят от много фактори, по-специално, от демонстрацията на готовност от страна на Украйна да ѝ се противопостави, както и от готовността на Запада реално да подкрепи Украйна.

Перспективата за потоци от „груз 200“ (цинкови ковчези) към Русия и твърди политически и икономически мерки, както срещу руската държава, така и срещу властелина на Кремъл и неговите поддръжници, може (и най-вероятно вече кара) Путин добре да премисли, преди да изкомандва на войските си „напред!“. Въпреки това, всичко гореспоменато не му пречи, перчейки се с мускули и дрънкайки с оръжие по украинските граници, постоянно да вдига залозите и да се надява, че в тази игра на нерви Западът ще се огъне пръв.

Игор Федик

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg