АкцентАнализи & Алтернативи

„Изключването“ на Русия

 18 март 2022 г.

Роналд Рейгън и изкуството на сдържане

Колкото повече се приближаваме към горещите зони на битката за Украйна, толкова повече осъзнаваме, че борбата не е само за Украйна. Това повишава и оценката ни за уроците, които покойният Роналд Рейгън даде на съвременните политици. Или във всеки случай уроците, които те биха научили от него, ако внимаваха повече и не бяха толкова слаби ученици.

Сдържането е единственото доказано средство за лечение на свръхагресивността на Русия. Първото и основно правило на сдържането е следното: колкото по-рано се приложи, толкова по-голямо е въздействието му – и толкова по-малко са неблагоприятните странични ефекти.

За съжаление, този урок бе забравен от Запада през 2014 г. Като цяло той се съгласи с анексирането на Крим, задоволявайки се с неясни санкции. И това насърчи сегашния ход на Владимир Путин по отношение на Украйна. Със голямо закъснение военните престъпления, извършени сега от Кремъл, накараха Запада да разгърне пълноценна икономическа война срещу Русия. Но все още остава открит въпросът доколко тези мерки за сдържане на Путин ще бъдат уместни и ефективни, докато това, което не буди съмнение, е, че г-н Путин продължава да пресича всяка червена линия, която се вижда – и че украинците и техният президент Володимир Зеленски все още са оставени да се борят сами с общия враг.

Накратко казано, забраните за износ на руски суров петрол и природен газ, както пълни, така и частични, се вписват добре в контекста на отговора на войната. Когато става въпрос за действие, най-голямата уязвимост на Кремъл са приходите му от износ на енергия. Те са основен двигател на властта на режима на Путин, който финансира както репресивната му машина у дома, така и войските, които е изпратил в Украйна, Сирия и на други места. Въпреки това забраната за износ на руски суров петрол и потенциалната забрана за износ на природен газ са горчиво хапче за много хора в ЕС.

Упованието на руската енергия отдавна е преминало прага на здравия разум, отвъд който санкциите вече носят допълнителни съпътстващи щети. Оттук и нереалистичният „компромис“ на ЕС за намаляване с две трети на вноса на природен газ от Русия до края на годината. Теорията е, че по този начин г-н Путин ще почувства болката от загубата на две трети от приходите си от продажба на газ, които през 2021 г. надхвърлят 140 млрд. долара. Екстраполирайки тенденцията, загубите му през 2022 г. могат да надхвърлят 90 млрд. долара.

Загубата на 2,7 млн. барела (bbl) дневно петрол, продавани на ЕС, може да отнеме още 75 млрд. долара от балансите на руските петролни компании. През 2021 г. петролът и газът допринесоха за 119 млрд. долара в държавния бюджет, което представлява добри 40% от общия му размер. Още през февруари 2022 г. руският всекидневник „Известия“ резонира оптимистичната прогноза на Bloomberg: при средна цена от 80 долара за барел Русия ще получи през 2022 г. с 65 млрд. долара повече, отколкото през 2021 г. Г-н Путин повярва, че вятърът изпъва платната му и … се насочи към Украйна.

Уроци – и критични послания – от Рейгън

Роналд Рейгън постави Съветския съюз на колене. Но той не го направи, като прекъсна доставките на нефт и газ, тъй като ембаргото би нанесло щети на западните потребители. Санкциите са само средство за постигане на стратегическа цел – а в случая с потребителите – това са съпътстващи щети. Това, което президентът Рейгън направи в действителност, беше да предприеме стъпки за намаляване на цените на суровия петрол до 9 долара за барел – ниво, което се отрази на цените на газа (петролно индексирани договори) – като по този начин намали паричния поток в хазната на Москва. Този ход стъпваше на принципа на здравия разум, че по-ниските доходи опитомяват най-добре Русия. И в този процес потребителите на енергия печелят.

Това е разликата между сегашните санкции и сдържането по времето на Рейгън. При първото действията са самонаказателни и закъснели: действате, когато ужасните неща вече са се случили, и действията ви, които се опитват да настигнат новините с бомбите, разрушенията и загубата на човешки животи, вредят както на вас, така и на агресора, когото се опитвате да накажете. Във втория случай действията ви са изпреварващи и навременни. Вие спирате случването на ужасните неща, като лишавате потенциалния агресор от възможността да ги осъществи. И в този процес вие правите добро за собствения си народ.

Днес санкциите срещу петрола и природния газ биха могли да доведат до полезни резултати само ако цените бяха ниски, а те не са. За съжаление, устремът към бъдеще с нулеви въглеродни емисии подпомогна агресивността на Русия, особено ускорения вариант „Fit for 55“ – пакета на ЕС, предложен през юли 2021 г., който цели да постигне 55% намаление на емисиите на парникови газове до 2030 г. Това разклати равновесието на пазарите и накара всички да се молят за повече и по-евтин газ, а изчерпаните газохранилища в цяла Европа още повече влошиха положението.

Сега ЕС обмисля нови реакции – под формата на ограничения на потреблението на руски газ чрез съвместни покупки на газ или ограничаване на пазарния дял на „Газпром“. Сега, макар да е възможно да се ограничат европейските продажби на „Газпром“ до максимум една трета от предишния им общ обем, това ще бъде за сметка на по-високи цени. Русия ще продава по-малко газ, но ще печели повече на кубичен метър за него; следователно нетният ефект ще бъде съмнителен. Поне на теория, дори с една трета от предишния обем, Газпром би могъл да спечели повече, отколкото ако бъде принуден от пазарната конкуренция да продава максималния обем на една трета от сегашната цена.

Санкциите са проява на административна власт с безразборни и разпръснати ефекти. За разлика от това, съгласието и използването на пазара за дисциплиниране на нарушителя и намаляване на тежестта на руското енергийно оръжие би имало дълготрайно въздействие.

Ако в ЕС мобилизираме „приятелски“ (предимно американски) газови ресурси, както и собствения си добив на газ, като приемем стратегия, насърчаваща проучването и добива на петрола и газ, като демонстрираме воля за увеличаване на предлагането и намаляване на търсенето, много е вероятно ЕС да успее да задържи цените на предкризисните нива от 25-30 евро/МВтч – в сравнение със сегашните 200 евро/МВтч.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Друг лост за сдържане на руския газ са дългосрочните договори за доставка на природен газ (LTC). Сега „Газпром“ очаква да поднови съществуващите дългосрочни договори и да сключи нови със своите клиенти през 2022 г. и 2023 г. Но това не е сигурно. С насоките на ЕК и участие на САЩ всяка страна от ЕС би могла да проучи и договори варианти за доставка на неруски газ, оставяйки Газпром като последен и най-малко предпочитан избор.

Нека приведем някои цифри към това разсъждение.

Ограничаването на руския газ до една трета от предишния му обем при сценарий само със санкции би означавало страните от ЕС да купуват с около 100 млрд. куб. м. по-малко газ от „Газпром“, отколкото преди. Но тези 60 милиарда куб. м, които те биха купили, биха могли да струват повече.

Но ако обърнем тази логика и намерим още 50 млрд. куб. м газ, за да допълним предлагането и на руския газ, и се уверим, че тези 50 млрд. куб. м действително вече са част от нашия газов микс, тогава те формират „излишък“ на руски газ, което неизбежно ще доведе до намаляване на цените.

„Изключването“ на Русия от световната икономика чрез санкции би довело до болка далеч отвъд прицелната зона. Освен това този подход не би имал голямо въздействие върху наследника на г-н Путин, който може да се изкуши да прибегне в бъдеще до путински методи за постигане на политически цели. И накрая, ние бихме създали прецедент, който може да има отражение върху отношенията на Запада с Китай, в които взаимозависимостта е на умопомрачително ниво.

Представете си, за целите на спора, че Китай подкрепи Русия във военно отношение и че се налага да прибегнем до санкции срещу Пекин. Ако щетите, произтичащи от санкциите срещу Русия, са преодолими, помислете само за момент какви сътресения биха предизвикали подобни санкции срещу Китай върху нашето ежедневие! Пандемията загатна за степента на прекомерна зависимост на Европа от Китай – като фабриката на света – за осигуряване на веригите за доставка на стоки, оборудване, възли и части, необходими за европейската икономика.

Трудно е да си представим последиците от санкциите върху тази деликатна и сложна мрежа от взаимозависимости. „Шок“ би било сериозно занижена оценка.

Освен всичко останало, заветната цел на ЕС за зелена икономика ще бъде застрашена. Преходът от това, което имаме сега, към енергиен сектор, доминиран от възобновяеми енергийни източници, и нисковъглеродна икономика зависи от свободното движение на капитали и стоки към и от Китай. За съжаление Европа не разполага с план Б, ако нещата с Китай се объркат, както се случи с Русия.

Роналд Рейгън не беше най-блестящият стратег на света. Той не беше и най-великият икономист или най-проницателният финансист. Но той притежаваше здрав разум и прагматичен ум, които му позволяваха да избере правилния ход в точното време, без да се страхува да предизвика противника си или да отговори на неговите предизвикателства. Президентът Рейгън говореше твърдо, но го правеше с усмивка, което в крайна сметка му спести ресурси, политическа енергия и време, благодарение на бързата му и абсолютна решителност. За разлика от сегашните лидери на Запада, сега той нямаше да се колебае дали да се изправи срещу г-н Путин в Украйна, а щеше да е уверен, че битката не е за Украйна, а за избора на Централна и Източна Европа, за Европа като цяло, за постсъветското пространство и за трансатлантическите отношения.

Всъщност един доста неочакван лидер с известни претенции за величие изплува от настоящата криза и това е украинският комик, превърнал се в държавник, Володимир Зеленски. Въпросът вече не е дали президентът Зеленски би бил достоен член на клуба на лидерите на ЕС и НАТО. Въпросът е дали сегашното поколение евроатлантически лидери – които изглежда са предимно държавници, държащи се като комици – са достойни за него.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *