АкцентАлтернативата-анализиБългария

Асен Василев: България вече е активна, а не послушна страна в европейския диалог

Приемайки еврото, ние сядаме на масата на ЕЦБ, където се определят лихвените проценти и паричната политика, и където ние вече ще можем да влияем и да се чува нашият глас

България вече е активна, а не послушна страна в европейския диалог, каза в „Алтернативата“ вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. В интервю с водещия и продуцент на предаването Илиян Василев той съобщи, че страната ни е получила покана за членство в ОИСР и в правителството са работили много активно, като очаква през следващите две години да се направи преглед на законодателството и на работата на администрацията. Когато това членство стане факт, инвеститори, чиито имена разпознаваме, ще започнат да идват и в България. Що се отнася до дебата за членството ни в еврозоната, според вицепремиера той трябва да се води в спокойна политическа обстановка, за да не се политизира.

Финансовият министър посочи, че с влизането в еврозоната банките ще загубят малко пари, защото няма постоянно да се превалутира от левове в евра и при износ и при внос, ще паднат малко лихвените проценти, а нашите надзорни и финансови институции, както и останалите институции ще бъдат напълно синхронизирани с европейските, което ще позволи по-независим регулаторен контрол на пазара. Той даде за пример как всичко ще мине в единна европейска регулаторна рамка: от зелената карта, която я дават застрахователите за застраховки в чужбина за автомобилите, до работата на Комисията за финансов надзор и на пенсионните дружества.

Според него това ще даде независимост и сила на регулаторите и те не са зависими от правителствата и от местния политически елит, от което българските граждани могат само да спечелят, а не да загубят. Той подчерта, че приемайки еврото, ние сядаме на масата на ЕЦБ, където се определят лихвените проценти и паричната политика. Асен Василев каза, че като най-бедна в ЕС държава, за нас пътят е само нагоре, процесите в ЕС само ни помагат и не съществува опасност от членството ни в еврозоната. Той припомни, че през последните шест месеца България е направила предложения, приети от целия Европейски съюз и които защитават българския интерес: едното е свързано с общите покупки на газ, други са свързани с конструкцията на санкциите, сега се обсъждат насочени към продоволствената сигурност предложения и как да се управлява зърното в ЕС.  

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *