„Референдумите“ и мобилизацията на Путин – ходове при цугцванг

С началото на широкомащабната агресия на Русия срещу Украйна през февруари тази година самолетът „Русия“, който от 2014 г. лети с един двигател, замира и започва да се приближава към земята с бясна скорост. Вместо да излезе от въртенето и да стабилизира полета, командирът на самолета, Путин, с решението си за „референдуми“ в окупираните украински територии и открита мобилизация в Русия, вместо това увеличи въртенето на самолета, като по този начин направи невъзможно избягването на сблъсък със земята.

Към срив

Пътниците от самолета „Русия“ все още не са осъзнали цялата трагедия на ситуацията. Да съберат две и две е много трудна задача за тях. За седми пореден месец Путин заявява, че неговата „специална операция“, която „втората армия в света“ планираше да завърши за няколко дни, най-много седмици, все още върви по план. Според официалните доклади на руското министерство на отбраната по време на „специалната операция“ са загинали едва 5000 военнослужещи. Целта на „специалната операция“ продължава да бъде „освобождаването“ само на малък район от така наречената ЛДНР. И въпреки всичко това в Русия трябва да бъдат мобилизирани 300 хил. души. Всеки добронамерен човек би си задал логичния въпрос: ако всичко върви по план, тогава защо е мобилизацията? Въпреки това за руските хора от най-отдалечените райони на страната това е свръхсложна аритметика. И няма нужда да се изненадвате от това. През цялата си история руският народ е бил обучаван, че не е негов прерогатив да мисли, още по-малко да мисли критично, а на държавата, и че всичко, което се изисква от него, е послушание и лоялност към царя. А държавата и самият цар ще му кажат всичко, което трябва да знае. И ако не му кажат всичко, което трябва да знае, така и трябва да бъде. Те знаят най-добре.

Те сякаш подозират, че нещо не е наред, но не знаят какво е то. Те гледат с големи очи към командира на самолета, който им казва, че всичко върви по план. По този начин командирът Путин умишлено не добавя към успокоителното си уверение думата, която ще даде реалната характеристика на режима на полетите на самолета „Русия“, а именно: „Всичко върви по план, падаме“.

Големият проблем с този самолет е, че командирът му вярва, че решението му да приведе самолета във вираж и по-нататъшните маневри в него могат да го спасят. За да се влошат още повече нещата, вторият пилот, бордният инженер и другите членове на екипажа, вместо да отстранят командира от управлението и да се опитат да спасят самолета, съобщават на пътниците, че самолетът не пада, а само извършва специална маневра, след която той – блестящ и красив – отново ще бъде високо в небето. Над всички останали.

Съдбата на диктатора

Неотдавнашните болезнени поражения и фактическото бягство на руската армия от Харковска област, както и унижението на Путин на срещата на върха на ШОС в Самарканд, са много опасни сигнали за него и неговия режим. Ако ситуацията не се оправи, болярите може да почувстват, че Путин е слаб, а сред населението да се разпространят слухове, че царят не е истински. Последствията от тези настроения могат да бъдат сваляне на режима. И както показва руската история, този процес може да бъде опасен за живота на този, който е свален от трона. За Путин това не е никакъв вариант, така че той има само един изход – да покаже, че не е изгубил контрола си, че все още е силен, кървав и безмилостен, което е точно това, което традиционно уважават и страхуващите се, и хората от най-крайните райони.

Путин разбира, че той и режимът му няма да преживеят още едно поражение като това в Харковска област. Украинската армия, която излъчва сила и смелост, и Западът, който ѝ помага да нанася все по-болезнени удари на империята и нейните амбиции, трябва да бъдат спрени по някакъв начин. Как да го направим? Единственото, което й е останало, са ядрените оръжия и многобройните хора, които може да унищожи, без да се замисли за последствията. Затова той се е заел с тях.

Не е голяма изненада, че Путин ще организира „референдуми“ за завзетите от него украински територии, за да ги присъедини към Русия, и ще заплаши с използване на ядрено оръжие, ако Украйна се опита да ги освободи. За вероятността от подобен сценарий се говореше много преди Кремъл да реши да го приложи. Това, между другото, показва, че завесата на Путин на мистериозен майстор на с много  хватки е изчезнала и той се е очертал като доста предсказуем, средностатистически, притиснат в ъгъла диктатор, чиито ходове са лесни за разчитане.

Путин отчаяно се надява, че подобно на Сталин в края на 30-те години на миналия век, той ще завърти гайките на максимум, ще набие в главите на своите хора, че неговата „специална операция“ е свещена война срещу Запада и неговата милитаристична машина НАТО, ще изпрати стотици хиляди руснаци на заколение и голямата победа, както през 1945 г., ще го компенсира. В крайна сметка, както се казва, победителите не съдят. А самите победители пишат историята на своята победа, в която разказват за зверствата и жестокостите на своите врагове и за героичните дела на своите войници, както и на мъдростта на военното и държавното ръководство. Реалността обаче е, че Путин няма да има свой собствен 9 май. Защото, за разлика от средата на миналия век, през 2022 г. именно Кремъл е най-голямото зло, срещу което се е обединил почти целият свят и който разбира, че това зло трябва да бъде спряно. Ето защо е вероятно Путин да се сблъска със съдбата не на победителя Сталин, а на последния руски император Николай II, чието управление е прекратено, включително и от онези, които вчера отидоха на фронта, за да умрат за него.

Агонията на режима на Путин

За Украйна „референдумите“ на Путин не са променили почти нищо. Много е трудно да се плашат украинците след всичко, което те преживяха и продължават да преживяват след 24 февруари. Те ще продължат да освобождават териториите си от руската окупация. Но за Путин „референдумите“ определено са ход за зубрачите. Това означава нови санкции, по-голяма международна изолация, повече проблеми за икономиката, повече социално-икономическо напрежение с всички последствия за режима.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940
А мобилизацията, която, въпреки твърденията на Кремъл, едва ли ще бъде частична (вече има много доказателства за това), не оставя никакъв начин на руския самолет да излезе от спиралата, в която го вкара пилот, загубил връзка с реалността.

Най-големият страх на руския народ е мобилизацията. Сега това вече е реалност. Стотици хиляди неподготвени пушечно месо ще бъдат безразсъдно хвърлени в кървавите месомелачки на войната.

В продължение на години Путин, неговите генерали и пропагандата говорят за ултрамодерната „втора световна армия“, показват красиви карикатури за вундервафето, което „никой друг в света още няма“. Сега стотици хиляди руски мъже и жени („частичната“ мобилизация включва и тях) могат сами да видят какво всъщност представлява „втората световна армия“. Че това всъщност е същата съветска армия, само че с малко по-модерни оръжия. Въпреки че, като се има предвид фактът, че украинците вече са унищожили значителна част от нея, а в Русия се реактивират и изнасят от складовете оръжията и оборудването от 60-те години, съвременната руска армия все повече прилича на обикновена съветска армия с всичките й характерни „особености“. Същото лошо поддържане, пренебрегване не само на нуждите на персонала, но и на живота му, грубо и некомпетентно отношение на командирите, безсмислени заповеди и нетърпимост към всяка инициатива, подмазвачество, подкупи, етническо и религиозно напрежение… И всички, които видят всичко това и успеят да се върнат у дома, със сигурност ще имат много въпроси към своя лидер. И те няма да бъдат задавани така, както се задават сега, само от младежите и интелигенцията. Не, това ще бъдат ветерани от войната, които са преминали през ада и които няма да бъдат обезкуражени от палките на полицията, ОМОН и Росгвардия, а по-скоро ще бъдат още по-подготвени и разярени срещу режима.

Путин отчаяно се надява, че това няма да се случи и че стотиците хиляди потенциални трупове на руснаци ще му помогнат по някакъв начин да преодолее съпротивата на Украйна и подкрепящия я Запад и така да остане на трона. Но в цугцванг няма добри решения. Ето защо всичко, което прави сега и ще прави в бъдеще, само ще продължи агонията на неговия режим, а заедно с нея и агонията на днешна Русия.

Игор Федик