АкцентСветътУкрайна

Интригата на фронта и в Москва според наблюденията на украинския гражданин Игор Федик

От една страна украинската армия воюва по-добре и има повече опит и качествено въоръжение, както  и по-силна мотивация, от друга – част от професионалната руска армия е унищожена и деморализирана, поради което се стигна и до мобилизация на неподготвени кадри, лишени от боен дух. Това коментира за Алтернативата украинският гражданин Игор Федик.

С настъпването на студовете бойните действия едва ли ще са толкова интензивни както през лятото е есента и е напълно възможно в дълбоката зима да има временно затишие.

Не смятам, че върху Путин се упражнява натиск. По-скоро към него се канализира всеобщото недоволство, защото все някой трябва да е виновен. Пореден сигнал от Кремъл е изявлението на Матвиенко, че руснаците са готови на преговори.

Разбира се има политици, които имат желание конфликтът да се разреши дипломатично, но в момента виждаме, че топ лидерите като Байдън, Шолц и Макрон правят изявления в подкрепа на Украйна на бойното поле, т.е. в подкрепа стратегията на Зеленски.

На въпроса как гледат украинците на особения тип реакция на българския президент по отношение на Декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО, Фидек окачестви ситуацията е доста неприятна, защото редица други страни от Централна и Източна Европа, с изключение на Унгария, са я подкрепили безапелационно.