АкцентСветът

Европейската верига за доставки на възобновяема енергия е под заплаха

by Bojan Lepic|Rigzone Staff, October, 2022,  rigzone.com 

Рекордно високите цени на електроенергията в цяла Европа вредят на  опитите на континента да изгради  надеждна нисковъглеродна верига за  доставки и да постигне целите си за  декарбонизация, тъй като  производителите на слънчева енергия и батерии са изправени пред растящи разходи. 

Изследванията на Rystad Energy показват,  че 35 GW производство на слънчева  фотоволтаична енергия и повече от 2000  GWh капацитет за производство на  батерийни клетки могат да бъдат  консервирани, освен ако цените на  електроенергията бързо се върнат към  нормалните си нива. 

Енергоемкият характер на тези  производствени процеси кара някои  оператори временно да затварят или  изоставят производствените съоръжения,  тъй като разходите за правене на бизнес  ескалират. Освен, ако цените не се обърнат скоро, плановете на Европа за намаляване на зависимостта от вносни  изкопаеми горива чрез увеличаване на  инсталирания възобновяем  производствен капацитет и използването  на електрически превозни средства (EV) може да бъдат провалени. 

„Високите цени на електроенергията не  само представляват значителна заплаха за  европейските усилия за декарбонизация,  но също така могат да доведат до  повишена зависимост от задграничното  производство, нещо, което  правителствата искат да избегнат.  Изграждането на надеждна вътрешна  верига за доставки с ниски въглеродни  емисии е от съществено значение, ако  континентът иска да се придържа към  целите си, включително плана REPowerEU, но както стоят нещата, това е в сериозна  опасност“, каза Аудън Мартинсен,  ръководител на изследванията на енергийните услуги на Rystad Energy.  

Европейските цени на електроенергията  се повишиха до безпрецедентни нива  през последните седмици, поради  непланирани прекъсвания на ядрени и  водноелектрически централи, рязко  нарастващо търсене на охлаждане по  време на потискащата лятна гореща вълна  и намалените доставки на газ от Русия. 

Средните дневни спот цени на  електроенергия в Германия – лидерът в  Европа по капацитет за производство на  слънчеви и батерийни клетки – надхвърлиха 595 долара за MWh, докато цените във Франция надхвърлиха 695  долара за MWh. По време на пиковите часове цените на електроенергията в Европа скочиха до 1490 долара за MWh,  неустойчиви нива за потребителите, включително индустриалния сектор. Въпреки, че цените се понижиха  значително след тези рекордни върхове през август, лихвите остават в диапазона от $300 до $400, много пъти над нормите преди енергийната криза. 

Rystad Energy добави, че през последните  години европейците са се възползвали от надеждна и достъпна електроенергия.  Производителите с ниски въглеродни  емисии също са предвидили  изграждането на производствения си  капацитет на стабилни цени на  електроенергията от около $50 за MWh.  Тъй като производителите в други  региони, като Азия, се радват на по-ниски  тарифи за входяща електроенергия,  европейските производители стават все  по-неконкурентоспособни в сравнение с  това. 

Въпреки, че европейският слънчев  производствен капацитет е относително  скромен в глобален мащаб – съставляващ  само 2% от общия капацитет – всяко  спиране или изоставяне на проекти би  имало значителни дългосрочни  отрицателни последици. Европейският  съюз си постави за цел до 2025 г. 20 GW  производствен капацитет и въпреки, че в  момента са планирани 35 GW проекти,  много от тях не са осигурили  финансиране, което увеличава риска тези  проекти да се провалят, ако високите  цени на електроенергията продължат. 

В Норвегия разходите за електроенергия са се увеличили шест пъти, което накара енергоемката индустрия за производство на слънчеви панели да обмисли спиране до края на 2022 г. Като се очаква Европа да има недостиг на газ в продължение на  няколко години и високите цени на  електроенергията да продължат като  резултат , привличането на финансиране и  инвестиции за заводи за производство на слънчева енергия може да се окаже  предизвикателство. 

Батерийни клетки 

Производството на батерийни клетки – решаващо във веригата за доставка на  електромобили и съхранение на батерии  – е дори по-енергийно интензивно от  производството на слънчеви батерии, а  Европа е основен глобален играч. В  момента ЕС може да се похвали с около  550 GWh капацитет, което представлява  27% от глобалния оперативен капацитет.  Обявените проекти в процес на  разработка са настроени да увеличат тази  сума значително, увеличавайки  капацитета до 2,7 тераватчаса,  позиционирайки ЕС като световен лидер. Те обаче сега са изложени на риск и в  резултат на това секторите за  производство на автомобили и  съхранение на батерии може да се  затруднят да набавят батерии, произведени в Европа. 

Фирмената фабрика за батерии с  гигаразмери на Britishvolt в Блайт в  Обединеното кралство – която би  добавила 30 GWh към производствените  възможности на континента – вече беше  отложена за средата на 2025 г. поради  нарастващите разходи за енергия и  необходимостта от допълнително  набиране на средства. Тъй като  китайските производители се радват на  много по-ниски цени на  електроенергията, плановете на  европейските производители за бързо  мащабиране на производството могат да  бъдат предизвикани. В зависимост от това  колко дълго ще продължат високите цени  на електроенергията, може да последва  забавяне на приемането на  електромобили в Европа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *