АкцентСветът

България не участва в процеса по провеждане и създаване на политики в ЕС

Член на ЕС е не отделният човек, а националното общество и това е на първо място институционална система – качеството на провеждане на публични политики, които са пряко зависими от институционалната култура, т. е. публичните институции да постигат резултати в защита на общия интерес, което в България не се случва. Ние трябва тепърва да се европеизираме, като повишим активността на публично провежданите политики,  заяви в студиото на Алтернативата проф. Георги Димитров от СУ, социолог, автор на „Европейският цивилизационен процес“ и много други публикации по темата.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




У нас липсва традицията на върховенството на правото. България закон има, но право – не! Ние все още не сме излезли от руслото на държавния капитализъм, който преди се наричаше социализъм. Оттук идва и явният популизъм през последните години, а именно човек да се себеидентифицира през исканията си, а държавата да е длъжна да им откликва. Такава е масовата нагласа, а истината е, че между поданик и всевластна държава договор няма.

До влизането на посткомунистическите страни в ЕС не съществуваше допускане за поддържане на фундаменталните ценности, върху които е построена европейската интеграция. Обективните данни сочат, че разликата между първите две и последните две страни в ЕС е 17 пъти и никак не е изненадващо, че първите са скандинавски, а вторите – балкански. От 2014 г. обаче върви много интензивен процес за оказване на въздействие чрез правни и финансови механизми срещу правителствата, които си позволяват устойчиви политики за подкопаване ценностните устои на ЕС.

Колкото до перспективите за бъдещето на Съюза, трябва да сме доста предпазливи. За целта е много важно да дефинираме точно какво е ЕС и чак тогава да разсъждаваме какъв е потенциалът му за бъдещето.

Има две неща, които поддържат интегритета на ЕС – външна и вътрешна причина. Външната е безпощадната глобална конкуренция. Втората е вътрешната. Европейската интеграция поддържа в продължение на повече от 60 години триединството на мир, стабилност и просперитет и няма никаква гаранция, че това триединство ще се запази и в бъдеще, защото то изцяло зависи от провежданите политики и участието в тяхното създаване. България не участва в този процес, заяви в заключение проф. Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *