АкцентБългария

Предложението за МОЧА ще бъде разгледано още в първите няколко седмици на настоящия парламент

Още през 2019 г., когато започна мандата на групата ни в ОС, внесохме доклад по повод демонтажа на МОЧА, защото чисто символично това е едно от нещата, с които трябва да се започне. Време е да се позиционираме и в крайна сметка монументът да попадне там, където е мястото на скулптурните фрагменти, а именно Музея на социалистическото изкуство. До момента обаче нищо не се е случило. Това коментира в студиото на Алтернативата Яна Тодоранова, Общинският съветник от ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




През 1992-3 г. в ОС бе взето решение за премахването на монумента, но през 2007 г. Борисов гордо си окичи връчения му от руския посланик орден „Ломоносов“ в качеството му на пазител на монумента. И практически в момента тестваме евроатлантизма на ГЕРБ. Основният аргумент срещу премахването е, че земята е общинска, а паметникът – не. Затова и толкова години нещата не търпят развитие. Ние държим докладът ни да влезе в дневния ред на комисиите, т.е. да види бял свят, защото само тогава с колегите можем да работим за практическото разрешаване на проблема.

Задължителна стъпка е СО да поиска прехвърляне на собствеността. След като собственостите на земята и монумента съвпаднат, следват и стъпки по съхранението му, а мястото трябва да остане незастроено и да подиша известно време.

Сега основният фокус е върху евроатлантическата ориентация на страната. През последните две години динамиката, свързана с многото парламентарни избори, се отразява съществено върху работата на общинските съвети – дискутира се не просто национална кампания, а цяла поредица от последователни действия. На дневен ред е поставен и въпросът за „Альоша“ в Пловдив.

За съжаление първият ни парламентарен ден е илюстрация на цялостната политическа картина в страната. Политическите сили – най-вече ГЕРБ и ПП – отсега се готвят за избори. Факт е обаче, че изтичат сроковете за много подети инициативи и ние продължаваме да си висим на опашката. Разговори във всички случаи трябва да се водят.

Възможно е общински съветници да влияят на законодателната и изпълнителната власт, макар връзката да не е пряка. Очаквам предложението за МОЧА да бъде разгледано още в първите няколко седмици на настоящия парламент. Нужни са както сериозни крачки, така и всеки да заяви къде стои по тази ос. Надявам се и кметът Фандъкова да заеме достойна позиция, защото до момента не застава на никаква. Очевидно е необходим катарзис, посочи в заключение Тодоранова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *