АкцентБългария

Разрешаването на проблемите в здравеопазването да стартира през кадровия състав още тази година

Разрешаването на проблемите в здравеопазването да стартира през кадровия състав още тази година

По повод факта, че от ДБ предлагат да заработи т.нар. Стратегически здравен съвет, касаещ Закона за здравето, д-р Александър Симидчиев, депутат в 48 НС, коментира в студиото на Алтернативата, че смисълът на въпросния Съвет се състои в това той да се внесе устойчивост и предвидимост в политическата обстановка, тъй като самият му мандат е по-дълъг от четиригодишния живот на един парламент, а именно шест години, т. е. функцията му е да е мост между различните състави на НС, за да не се налага стратегическите въпроси да се рестартират с всеки нов парламент, а да бъдат надграждани. Гаранция това да се случи е самият маниер при създаване на Съвета – паритетен принцип и взети с консенсус междупартийни решения.

Един от ключовите проблеми в здравеопазването е, че се опитваме да търсим съгласие на много ниско ниво без да сме постигнали съгласие по стратегическата посока. Терминът е наложен като здравеопазване, именно защото идеята е опазването на здравето на здравите, т. е. да предшества лечението на болните. В момента част от ресурсите са насочени към лечение на вече болни, следователно разходите неимоверно растат. Допълнителен проблем е, че част от пациентите се страхуват да отидат на лекар, докато състоянието им не стане непоносимо. Затова е напълно наложителен процес по максимално ранно диагностициране, изискващо много по-малко ресурси.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Ако Съветът се превърне в национална стратегия, то за всеки един внесен в НС законопроект ще може да се установи доколко развива националното съгласие към профилактика и доколко – не, така че да последва адекватно приоритизиране. Самата ни икономика не е в състояние да издържи на нарастващите темпове на необходимите ресурси за лечебно здравеопазване.

Подобни дейности често са партийно профилирани. Това, което искаме да създадем, е място, където експерти в областта на здравеопазването да могат да постигнат междупартиен или надпартиен консенсус и чиито решения са еднакво приемливи за всички страни. А при една партийна обвързаност шансовете му за работа щяха да са нулеви.   

Не трябва да тръгваме с презумпцията, че нещата няма да се получат. Лично аз имам голямо довери в работния механизъм на Съвета и в неговата експертност. Очаквам позитивен ефект. Важното е да се пробва.

Когато изборният процес предозира и се стигне до нестабилност – нещо, на което сме свидетели през последните две години – резултатът от това не води до тържество на демокрацията, а и популизмът нараства неконтролируемо. Тогава се губят и дългосрочните хоризонти, защото сроковете започват да се измерват в месеци.

Освен създаването на Стратегически съвет в проекта присъства и една точка, която регулира правата и задълженията на пациентите. Балансът между тях е задължителен и е редно да се спазва. Има много проблеми, породени от липсата на доверие в системата, но за целта е редно най-после да започнем да се изслушваме и да се предприемат ефективни подходи. Крайно време е и да се въведе терминът „телемедицина“, т.е. дигитализация и дистанционни услуги, които все още не са регулирани от закона. Така адекватното заплащане и качеството остават нерегулирани. В България се обезлюдяват все повече региони и поддържането на медицински състав там е огромно предизвикателство, а телемедицинската услуга, стига да е законово установена, би могла действително да върши работа.   

Искрената ми надежда е, че освен бюджетна и правна, НС ще сформира и здравна комисия, защото законите влизат в зала през съответните комисии. Лично съм връчил законопроекта на всички парламентарни групи и съм апелирал за обсъждане.

Нещата изглеждат по различен начин вътре в зала и отвън през медиите. Не беше нужно процедурата по избор на председател на НС да е толкова удължена, но поради липса на колаборация, механизмът трудно може да заработи. Така се получава винаги, когато се делим на „наши“ и „ваши“, а не се възприемаме като нещо общо. В крайна сметка ДБ разполага едва с 20 депутати, поради което в името на конструктивизма не предложихме и кандидатура за председател. Не виждам предателство в действията на ПП спрямо ДБ.

Дългосрочната кауза на обществото ни е нуждата му от институционална справедливост, т.е. да се търси отговорност за прегрешенията без оглед на заемания пост. И ако от ДБ не успеем да я постигнем, ще си останем просто конструктивна опозиция.

Сигналите за връщане на хартиената бюлетина са ясни. Не е важно какво се говори, а какво реално се случва по ключови предстоящи решения, вкл. и подсилването на националната сигурност на страната с обновяване на военния ни арсенал, като част от него стигне под формата на помощ до Украйна.

Твърде рано е да се прогнозира какво ще се случи с казуса „съставяне на правителство“. Предстои да се гласува и Правилникът за работа на НС, както и формирането на комисиите по бюджети и финанси и техните председатели, за да се отблокира работата.

Бюджетът дотук е трудно изработен и не предвижда драматични промени. Нерешените хронични проблеми на здравеопазването продължават да съпътстват процеса и не могат да се решат през бюджета, а чрез създаването на структури. Разрешаването им трябва да започне през кадровия състав и то още тази година, призова в заключение д-р Симидчиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *