АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Казахстан се опитва да намали зависимостта си от Русия и обмисля нови маршрути за износ на уран

Снимка: Pixabay

източник Телеграм

Казахите имат 42% от световния износ на това гориво за ядрени реактори. И вече не искат да рискуват доставките, така че намаляват влиянието на „руския фактор“.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Държавната корпорация „Казатомпром“ планира да използва по-активно Транс-каспийския международен транспортен маршрут: по Каспийско море, а след това през територията на Азербайджан и Грузия. Годишно по него ще се транспортират 3,5 хиляди тона уран за товарене в пристанищата на Черно море. Това е само една шеста от производството (годишен обем от 21,8 хиляди тона) на горивен уран в Казахстан, но тенденцията е ясна. Ако САЩ наложат санкции срещу урана от Русия, тази експортна линия ще бъде загубена.

По-рано, Казахстан започна също да търси алтернативни пътища за продажба на петрол, който традиционно се изнасяше през КЗК в Новоросийск, но тази година, поради редица изкуствени инциденти, износът беше спрян няколко пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *