АкцентБългария

Бидейки лишени от демокрация, е редно във вътрешнополитически план да решим въпроса с правосъдието

Не съм безпристрастен и мразя корумпираните, които станаха мултимилионери през държавата. Излизащата в медиите информация е „дървено желязо. Ясно е, че с ГЕРБ нищо няма да се получи и се върти едно предложение с втория мандат да се сформира правителство на малцинството на ПП и ДБ, подкрепяно от ГЕРБ без участие, та искам да попитам каква е основната вътрешнополитическа линия на ПП и ДБ? Това е антикорупционната линия – разграждане на все още неразградената и много силна държава на Борисов, коментира в студиото на Алтернативата доц. Методи Андреев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Докога ГЕПБ ще подкрепя ПП и ДБ? Ясно е, че в първия момент, в който тръгнат да провеждат политики за реално разграждане на Борисовата държава, ГЕРБ ще оттегли подкрепата си и ще гледаме филма от предишното НС, където щом се стигаше до тема, с която БСП не беше съгласна (като оръжието за Украйна), настъпваше гърч. Подобно съглашателство може да се случи само при две условия: или ПП и ДБ да се откажат от антикорупционната си и реформаторска същност, или в ГЕРБ да се проведе вътрешна лустрация. Не допускам, че подобни процеси биха се случили. Нормално е съставеното правителство да просъществува поне до местните избори.


Правителство на ПП-ДБ, подкрепено от ГЕРБ е нон сенс. Най-възможен по мое мнение е третият мандат при Янев. Със спада цената на газа, меракът за управление на Президента взе да се увеличава. Катастрофалните картини за апокалиптична студена зима постепенно отшумяха. Ако той иска да има правителство, трябва да връчи мандата на Янев, защото там може да стане всякаква абра-кадабра.
Хората, гласували за ПП и ДБ, не са гласували за шайката ГЕРБ и това означава, че се налага ГЕРБ да скъса със същността си, което няма как да стане. За целта, те ще обявят, че понеже са отговорни, ще направят правителство каквото е възможно.
ПП направиха грешката да мигнат първи. Твърдяха, че ще провеждат единствено лидерски срещи, но Петков и Василев се срещнаха с болонките на Борисов. А беше редно да свалят нивото и да им изпратят хора от същия ранг. Следваща грешка – за втори път се случва ПП и ДБ да не се срещат очи в очи с Гешев. Така по-скоро щяха да вдигнат собствения си рейтинг. БСП се срещнаха с него и Божанков го направи за „две пари“. Христо Иванов обаче не се срещна с Гешев, а тези неща в политиката се наказват. Когато искаш да кажеш нещо на главния прокурор не е редно да го правиш чрез медиите, а да го гледаш в очите.
Ако се стигне до мандат на Янев, БСП ще твърди, че са отговорни и не подкрепят ГЕРБ; Герб пък ще твърди, че са отговорни и не са с БСП. При евентуално правителство на малцинството с втория мандат ПП и ДБ не могат да се обвържат с БСП заради хартиената бюлетина. Така най-оптекаемото политическо решение е мандат на Янев и това е единствената реална възможност да се избута до местните избори с базов консенсус. То обаче няма да е аналог на правителството Беров.
На ГЕРБ им се иска да са основна политическа сила, за да могат да запазят позиции в местната власт, а подобно правителство би подкрепяло кметовете им по места. БСП се стреми към правителство, защото най-вероятно Нинова ще падне от лидерския пост и ще тръгнат още по-надолу. ДПС са готови да влязат навсякъде, защото това означава достъп до ресурс или порции. Подобно правителство не би помогнало на България, а би консумирало единствено политически благини и договорки зад кадър. Така ще е до момента в който не се консолидират антимафиотските, антикорупционните и реформаторските сили.
В тая тежка ситуация ние продължаваме да сме лишени от демокрация и трябва първо да решим във вътрешнополитически план въпроса с правосъдието. Нормално ляво и нормално дясно може да има само при върховенство на закона. Искаме справедливост, апелира в заключение доц. Андреев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *