АкцентБългария

За пръв път имаме формация, способна да се противопостави на статуквото. Възможно е част от кандидатурите в първия мандат да бъдат излъчени и в третия

В проектокабинета на проф. Габровски виждам хора от втория ешелон – хора, непознати за широката общественост, управлявали България през последните 20-30 години и свързани с управлението на ГЕРБ, на НДСВ, дори на Станишев (с мандат на ДПС). Военният министър Заков не е бил част от екипа на ПП. Той беше поканен като експерт, а самите обстоятелства ни принудиха да направим тази смяна в движение. За мен по-важно е, че един такъв кабинет ще прокарва интереси срещу проблемите, с които ПП се бори, за да ги отстрани от българската политика. Като общински съветник в Бургас видях как хора свързани с ГЕРБ и ДПС настояваха за силно корупционни политики. Виждал съм как хората, които официално заемат определени позиции, реално не взимат решения, как решенията за сараите в Росенец реално се вземат не от органите, от които трябва да се вземат, а от други места – порочни практики, които определено не работят за интересите на българските граждани. Затова смятам, че проектокабинетът е продължение на всичко, случващо се в България през последните 30 години, и ако той мине в НС, не очаквам нищо добро за страната ни. Искрено се надявам да не мине и да имаме следваща възможност за формиране на управление, което да не зависи от задкулисието, управлявало България. Миналата седмица в кулоарите на НС се коментираше, че е възможно някои от народните представители да не влязат в зала и кворумът да падне, но повечето от партиите в момента биха се въздържали от подобни действия. Всички депутати на ПП ще бъдат в зала и всички до един ще гласуваме против проектокабинета. Това коментира в студиото на Алтернативата Константин Бачийски, депутат от ПГ на ПП.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Напълно възможно е част от кандидатурите за първия мандат да бъдат излъчени и в третия. Дали ПП ще подкрепи кабинет с третия мандат зависи от това чий ще е мандатът и кой ще взема решенията. Ако хората, вземащи решенията, са същите, които докараха България до настоящото състояние и се водят политики на продължаващо обезлюдяване, аз лично не бих гласувал за тях. Ако все пак мандатът отиде в ДБ, е възможно да гласуваме, защото мотивите, които ги водят, са подобни на тези на ПП.


По конституция третият мандат е избор на Президента и развръзката зависи от неговото решение. След гласуването на кабинета, предложен от ГЕРБ, ПП ще се събере на НС, на който ще вземем решение как да подходим със следващите мандати и това вероятно ще се случи към края на седмицата. Определението „шарлатания“, дошло от Президента, вероятно се е породило в момент на афект, но ПП е единствената формация в най-новата история на България, която реално има не само воля и желание, но и кураж да отстрани порочните практики, прилагани дълги години в обществения живот, т.е. за пръв път имаше хора, които влязоха в Парламента и нямаше кой, обслужвайки частни интереси, да им каже какво да правят. Решенията в ПП се вземат с доста широк консенсус и се търси вариант за балансирани решения. За пръв път в най-новата ни история имаме такъв тип формация, която би могла да се противопостави на статуквото. С колегите невинаги гласуваме единодушно по въпроси, които не са ключови за промените в България. За разлика от БСП до момента не сме изключили никого. Да се надяваме, че и занапред ще е така. Доверието в Парламента не зависи само от една партия, а от това, което прави той като цяло. Доверието в предходните парламенти не е много по-голямо. Хората загубиха доверие в НС като институция и това се дължи на факта, че през последните години НС беше един гумен печат на решенията на правителството на ГЕРБ. Решенията често се взимаха далеч от Парламента и народните представители се оказваха в конфузната ситуация днес да вземат едно решение, след което някой да им звънне по телефона и на другия ден да гласуват по друг начин.
За няколко месеца е трудно да се обърне общественото мнение. С 67 народни представители е много трудно да правиш само нещата, които смяташ за правилни. Управлението ни беше прекалено кратко, за да може народът да усети, че има нов начин на взимане на решение, посочи в заключение Бачийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *