АкцентСветът

Руският лъжепатрирарх не е нищо повече от политик в расо

Предпочитам да говорим не за руския патриарх, а за руския лъжепатриарх Кирил, агент на КГБ с агентурно име Михайлов. По повод богоявленската служба по стар стил отпреди няколко дни с негово участие [и призива му поместните православни църкви да избират между Москва и Константинопол] – това, което чухме от него не е никаква изненада, стига да сме следили внимателно събитията и проявите му през последните години. Той повтаря казаното от фюрера от бункера в Кремъл и думите на лавров и песков; не е нищо повече от политик, облечен в расо и не е клирик в църковния смисъл на думата. Защото призванието на един пастир е да бъде умиротворител, а не да заплашва света с ядрено оръжие, каквото всъщност направи лъжепатриархът по време на тази богоявленска служба. В религиозния избор, който той предложи да бъде направен, няма смисъл. Това коментира в студиото на Алтернативата доц. д-р Дилян Николчев, изследовател в областта на църковното право и устройство и управление на БПЦ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Само преди няколко дни в Гърция се състоя мащабна богословска православна конференция с учени от цял свят. Секцията, предизвикала най-голям интерес, бе „Православната църква и мира“. Заключенията, до които стигнаха участниците, бяха ориентирани към т. нар. руский мир в контекста на използването на РПЦ в политиката на Путин. Единодушно колегите – православни богослови, стигнаха до извода че е РПЦ е нещо като църква и я определиха като „еретична“. Донякъде не съм съгласен с подобна оценка. Когато се говори за ерес, все пак трябва да имаме вярващи хора, докато висшата администрация на РПЦ не са хора вярващи, съдейки дори само по позициите им относно войната в Украйна. Това е всичко друго но не и църква! По-голямата част от църквите спазваха известна дипломация и продължиха през всичките тези години да споменават името на руския лъжепатриарх по време на богослужение. Самата Русия не стига че бойкотира Събора в Крит, но и подхвана агресивна църковна политика спрямо поместните църкви, т.е. започна да воюва извън границите си както воюва военно и политически. Стремежът на РПЦ е да търси влияние чрез агресивни действия на територията на чужди църкви. Такива са събитията в Александрийската църква и опитите да се всее разкол в други православни църкви: в Кипър, Гърция и др. Но ми се струва, че напоследък има отрезвяване във всички поместни църкви, включително и в БПЦ, които доскоро хранеха симпатии. Това не означава че няма отделни митрополити, готови да прегърнат руский мир. Този път Светият синод едва ли ще се поддаде на тази инсинуация и изнудване.
Възможно ли е един истински патриарх да агент на КГБ дълги години? Може ли един духовник от най-висш ранг да заема висша офицерска длъжност в КГБ? Слава Богу бившите съветски Прибалтийски държави извадиха документи, доказващи това и ги публикуваха. Лично открих в нашата Комисия по досиетата документи, доказващи съпричастността на сегашния руски [патриарх] Кирил като агент на КГБ. Възможно ли е като духовник да стоиш начело на една от най-големите афери в Русия? Според мен РПЦ няма да успее да разцепи православната, но би могла да създаде голям проблем, удряйки в най-слабото място, уточни в заключение доц. д-р Николчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *