АкцентБългария

Синергията ПП-ДБ-Плюс. Могат ли реформаторските сили да се обединят и какви последствия ще има.

Днес няма да коментирам миналото или дори настоящето, а само бъдещето. Очевидно предстоящите парламентарни избори ще инкасират много неудовлетворение от страна на избирателите, което предполага и ниска избирателна активност. Което пък ще намери израз в силни резултати на статуквото, особено след триковете с хартиения вот, които за пръв път заплашват с непризнаване на изборните резултати.
Затова ще говоря днес за Пътя напред и за надеждата и вярата, че пълноценното случване на единодействието между ПП и ДБ може да постави началото на вълна на Промяната, която да лиши силите на статуквото от привилегията на политическото окопаване в невъзможност да произведе решение на публичното управление.
Да започнем с това, че огромни надежди се възлагат на обединението между ПП и ДБ, особено ако към него се присъедини и значителна гражданска квота.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Именно надеждата, че този формат ще сложи край на разпиляването на силите на промяната по партийните им кръгове, крие в себе си огромен потенциал, но повтарям – потенциал, а не сигурна реализация.
Къде се крият тънкостите на превръщането на единението в ново качество – на сила, с която всички се съобразяват и може да реализира Промяната, въпреки очакваното противодействие на статуквото.
На първо място, това е въпрос за единението като източник на нова убеденост и увереност, че силите на Промяната могат да реализират публично управление. Всъщност тук е ключът към успеха при следващите избори – колебаещите се или нови избиратели ще отдадат предпочитанията си на партия или сили, за които има вероятност да преодолеят импаса и да произведат формула на управление. Не непременно самостоятелност, а гарантиране необратимост на процеса на Промяна, дори в най-непристъпните бастиони на статуквото – съдебната система, медиите и службите.
Второто задължително условие е обединяващите се страни да загърбят нормалния си егоизъм и групов интерес и да подчинят действията и думите си на постигането на общата цел. Колкото и да бъдат внимателни в опазване скрижалите на обединението, няма гаранция, че няма да се промъкне някой нов ИТН или друг отровен двойник. Да не говорим, че всеки участник в това обединение ще бъде подложен на огромен психологически натиск от силите на статуквото, ще има много скандали /изкуствени като НЕКСО/ и медийни удари. Обединението на силите на Промяната ще активира цялата медийна и пропагандна мощ. Но и умело използвани, атаките на статуквото могат да се обърнат срещу него – това, което наричам айкидо политика.
Последно, преференциите дават достатъчно възможности за мобилизиране на вот с преференции, който да канализира шансовете на отделните представители на партиите да бъдат избрани. В този смисъл при преференциите има полза от конкуренция за гласа на избирателя, която да повиши ефективността на общата кампания.
В заключение, макар и да не е гарантирана, синергията на обединението на силите на промяната предпоставя много силна кампания и в центъра, и по места. Ще разберете колко е ефективна кампанията и колко големи са шансовете по атаките на силите на статуквото срещу кандидатите на Промяната от ПП-ДБ-Плюс. Колкото по-високи са децибелите, толкова по-голяма е и паниката. Непогрешим ориентир.

Това е първият от поредица коментари, посветени на темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *