АкцентСветът

Време е за нова световна организация, която да има компетенциите да спира агресията

Руската агресия би могла да се сравни с тази на САЩ в Ирак, но аз намирам, че е подобна на Чингиз Хановата – нападане на съседна миролюбива и държава, за чието разоръжаване си гарант в лично качество. Нарушават се всички правила на международното право, вкл. и по начина на водене на война. Сравнявам агресията и с Хитлеровата през 30-те години – Аншлуса, впоследствие нахлуването в Чехословакия (1936 г.) и в Полша (1938 г.). Нарушават се правила в XXI в., когато вече има установени норми – ООН, Съвет на Европа, на които Русия е член, и Европейската конвенция по правата на човека.
В общото събрание на ООН миналата година имаше няколко резолюции, които осъдиха агресията и военно престъпленията, и бяха отхвърлени от над 140 държави. Около двайсетина други се въздържат и за голямо съжаление Индия и Южна Африка са сред тях. Индийците твърдят, че Русия е дългогодишен техен приятел още от времето на СССР. Но по-важно е да се гледа напред. Поне за десет месеца разбраха, че Русия физически не може да ги снабдява със суровини и продоволствия, т.е. руският внос там се диверсифицира драстично, вкл. и оръжейният. Това коментира в студиото на Алтернативата проф. Веселин Поповски, зам. декан на Джиндау Глобал Скул в Индия и преподавател в Университета на ООН в Токио.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Мислехме, че с поставяне началото на ООН е сложена точка на агресията, но ООН не си свърши работата и е време да се говори за нова световна организация, която да има компетенциите да спира подобни агресии.
Уставът на ООН е проблем, защото там се твърди, че промени в него могат да се случват само с ратификацията на петте постоянни членки , т.е. и РФ. Чисто юридически е трудно, но не е невъзможно Русия да бъде изключена. В шестата глава на ООН, която е за спорове между държави, е записано, че държава в спор не участва в арбитража, но в седмата глава, засягаща мира и сигурността, това го няма. Работи се по това може ли да се реинтерпретира сегашният устав с допълнителен протокол или просто с решение на Съда в Хага. Общото събрание може да промени устава, но това трябва да се ратифицира. 109 му член, приет през 1945 г., още тогава отхвърля ветото и приема компромисната формула, че през първите десет години може да свика конференция за ревизиране на устава, ако това не стане до 55-а, ще има ревизия за махане на ветото, т.е. то е недолюбвано от страните, без Петте, още от самото начало. Всяка организация, която има за член Русия, трябва да се замисли, вкл. и Съвета на Европа.
Необходимо е и да се отвори темата за трибуналите и кликата на военнопрестъпниците в Кремъл. Парламентарната асамблея вече говори, че освен съществуващия Международен наказателен съд, трябва да има отделен трибунал, който да се занимава с престъплението „агресия“. Украйна внесе предложението. Съдът в Хага също трябва да даде мнение по ветото, посочи в заключение проф. Поповски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *