АкцентАнализи & Алтернативи

Руско-украинската война: Русия използва тактиката на изгорената земя на фронта и възстановява крепостничеството

Положението на фронта

Обстановката по цялата фронтова линия продължава да бъде стабилно трудна: в някои части на фронтовата линия руснаците правят опити за настъпление, а в други, при намалената им сухопътна активност, се наблюдава масиран артилерийски обстрел.

Най-тежко остава положението в Бахмут. Там руснаците използват всяка възможност, за да си осигурят напредък, най-вече в централната част на града, където действат остатъците от „Вагнер“, както и по фланговете, където действат редовните части. По-специално, руското военно командване продължава да пренасочва всички възможни ресурси към града, за да осигури напредък. Това се отнася най-вече за мотострелковите и въздушнодесантните части, които преди това заемаха позиции в полетата край Бахмут, а също така действаха в посока Сватов. Преместването на частите от района на Сватово показва, че превземането на Бахмут продължава да бъде основна военна цел за руснаците. Има и индикации, че новопоявили се частни военни компании ще се преместят в района на Бахмут. Най-вероятно именно те, както и остатъците от „Вагнер“, ще бъдат използвани от руското военно командване като основни щурмови групи в града. Това, в частност, ще му позволи да запази максимално елитните парашутисти на армията.

В същото време в района на Бахмут се наблюдава по-често използване на самолети, оборудвани с плаващи бомби, от руснаците. По този начин, като на практика изтриват града от лицето на земята, те се опитват да елиминират за себе си най-сериозния проблем – високото строителство.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Появи се и информация за предаването на десантчиците в Бахмут на абсолютно неподходящо оръжие – тежката огнехвъргачна система ТОС-1А „Солнцевик“ (смятана за най-тежкото неядрено оръжие в руската армия), което от една страна подсказва, че руските десантчици не разполагат с огнева мощ за решаване на поставените им задачи. От друга страна, то показва, че в Бахмут руснаците окончателно са решили да преминат към тактиката на „изгорената земя“. 

В района на Авдийвка руснаците продължават да се опитват да изпълнят плана си да обградят от север и юг зоната на отбрана на украинските сили там. Създавайки реална заплаха за обкръжаване на отбраняващите се там украински части, руснаците се опитват да ги принудят да се изтеглят от града. Освен превземането на самия град, целите на руснаците в района на Авдеевка са да достигнат до най-добрите отбранителни линии в навечерието на украинска контраофанзива. Що се отнася до тактиката им в този район, тя е подобна на тази, която използват в Бахмут, т.е. почти непрекъснати атаки. По този начин те губят много жива сила – до две роти личен състав всеки ден. Но въпреки това те не се отказват от опитите да постигнат целите си.

В друго важно направление, Угледар, се наблюдава намаляване на интензивността на действията на руснаците, но атаките им срещу града продължават. В същото време тактиката на руснаците леко се е променила: докато преди те нападаха на средни по размер групи, сега водят разузнавателни боеве на малки групи. По този начин те се опитват да установят командните и наблюдателните пунктове и разположението на позициите на украинската армия. Освен това артилерийският обстрел на града продължава. Има признаци, че в Угледар, както и в Бахмут, руснаците са преминали към тактиката на изгорената земя. Руснаците виждат, че не могат да противодействат ефективно на украинските сили в улични сражения, затова преминават към тактика, която вече са използвали в Чечения и Сирия – изравняват къщи и сгради със земята и по този начин лишават украинските военни от възможността да удържат позициите си.

Обща мобилизация в Русия

Главна новина: На 11 април Държавната дума на Русия прие на трето и последно четене изменения в закона „За военната служба и военния дълг“, които предвиждат създаването на единен регистър на лицата, подлежащи на военна служба, както и въвеждането на електронни призовки.

Подробности: Първата новост, въведена с измененията, се отнася до призовките. Отсега нататък те ще се връчват по електронен път, а не само лично или чрез работодателя, както досега. Освен това службите за военна регистрация и наборна служба ще имат възможност да изпращат призовките с препоръчана поща. Правната валидност на призовките за връчване, изпратени по който и да е от тези начини, ще бъде същата. Електронните ще се считат за връчени от момента на публикуването им в информационния ресурс, докато изпратените по пощата ще се считат за връчени от момента на „доставката (връчването).

Второто нововъведение е, че информацията към регистъра на военната регистрация ще постъпва автоматично от свързаните с него държавни ресурси. Информацията ще се предоставя от Федералната данъчна служба, Министерството на вътрешните работи, ЦИК, Министерството на образованието, съдилищата, медицинските организации и социалния фонд.

Третата новост са ограничителните мерки по отношение на наборните военнослужещи, а именно: автоматична забрана за пътуване в чужбина след получаване на призовка, отнемане на шофьорската книжка в случай на неявяване в службата за наборна военна служба, забрана за покупка или продажба на недвижимо имущество, блокиране на възможността за вземане на заем.

Актуализираните правила за призоваване в армията ще засегнат не само наборните войници, но и всички лица, подлежащи на военна служба.

Освен това, на фона на шума около електронните призовки, Думата прие на три четения поправка, която за първи път позволява на 18-годишните да постъпват на военна служба по договор, т.е. веднага след завършване на средното си образование. Дотогава, според закона, човек можеше да стане войник по договор след завършване на техническо училище или университет или след тримесечна задължителна военна служба.

Съобщава се също така, че са подписани договори за 18 месеца с изтърпяващи присъди руснаци, които ще бъдат набирани от руското министерство на отбраната от февруари 2023 г. Преди това договорите със затворниците са били подписвани само за шест месеца.

Какво това означава?: Кремъл се опитва да успокои руснаците във връзка с приемането на измененията в закона за военната служба и военната повинност. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че измененията не са свързани със „специалната операция“ /войната/ и нямат нищо общо с нова вълна на мобилизация. Според него проектозаконът за единен регистър на лицата, подлежащи на военна служба, е свързан с необходимостта от модернизиране на системата за военна регистрация.

Защо това е важно?: До миналия септември Кремъл постоянно твърдеше, че „СВО“ се провежда по план и че няма да има мобилизация на цивилни граждани. Реалността на фронта обаче, и по-специално огромните загуби на руската армия, означава, че Кремъл е принуден да проведе „частична“ мобилизация, по време на която са събрани около 300 000 души. Бързото изчерпване на този човешки ресурс и нуждата от нов обаче го принуждават да внесе поправки в закона, които на практика дават зелена светлина за обща мобилизация в Русия.

За разлика от „частичната“ мобилизация, особеността на законодателните нововъведения се състои в това, че сега на война ще бъдат отведени хора не само от провинцията, но и от големите градове. На практика Кремъл си гарантира, че ще може да мобилизира всички, които са включени в списъка. А това, според някои оценки, може да са 15-17 милиона души.

Също така, въвеждайки електронните призовки, Кремъл на практика върна крепостното право в Русия. Предвидените в закона ограничения за „укривателите“ създават такива условия за съществуване на обикновените руснаци, при които те няма да имат друг избор, освен сами да отидат в службите за военна регистрация и наборна служба „за уточняване на данните“. За да се разбере сложността на условията, в които се намират потенциалните наборници, трябва да се отбележи, че по последни данни около 55 % от населението на Русия има непогасени дългове. Освен това всеки трети кредит, отпуснат в Русия през 2022 г., е взет от лица, които трябва да дават повече от 80 % от доходите си единствено на банки или организации за микрофинансиране.

Следва също така да се припомни, че кампанията за набиране на персонал по договори и за пролетния призив продължава в Русия от 1 април, като е планирано да бъдат наети 147 000 души. А новият закон за електронното призоваване има за цел, наред с другото, да осигури максимална явка на наборниците в службите за военна регистрация и набор.

Що се отнася до увеличаването на срока на договорите с наборниците, това може да се дължи на редица причини. На първо място, руските власти признават, че войната ще се проточи и изтеглянето на голям брой бойци от предните (щурмови) части ще се отрази негативно на щурмовия потенциал на руската армия. Второ, освобождаването на многобройни престъпници (според Пригожин, собственик на „Вагнер“, към март тази цифра вече е била 5 хил. души) очевидно води до влошаване на криминогенната обстановка в Русия. Затова властите са решили да им осигурят възможно най-дълъг престой на фронта, което, от една страна, осигурява на частите личен състав, а от друга, предотвратява напълването на руските градове и села с криминални елементи, при това с боен опит и неясен манталитет.

Що се отнася до въздействието на общата мобилизация в Русия върху ситуацията на фронта, то трябва да се разглежда в две измерения: количествено и качествено. Що се отнася до първото, руските законодателни нововъведения несъмнено ще доведат до увеличаване на броя на руските войски на фронта, което ще създаде известни трудности за украинските сили, особено по време на техните контраофанзивни операции. Що се отнася до качественото измерение, малко вероятно е голям брой слабо обучен и слабо мотивиран персонал да бъде боеспособен. Всички тези мобилизирани мъже ще трябва да бъдат снабдени с оръжие, храна, униформи и, най-важното, да бъдат организирани в рамките на кратък период от време. А с последното руснаците имат сериозни проблеми. Ранното дипломиране на кадетите от военните училища, съкратеното обучение на офицерите и „заградотрядите“ нямат голям шанс да осигурят добро управление на големия брой хора, които се оказват в окопите не поради патриотичен дълг, а заради дългове към банки.

Игор Федик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *