България

Главният прокурор е просто началник на началниците в прокуратурата; политическа, а не магистратска фигура

Миналата седмица нещата бяха малко по-страстни, изненадващи. Разбра се, че изборът на председател на 49 НС е залог срещу преговорите за законодателна програма, но не и за правителство. При Борисов става въпрос за инстинкт за самосъхранение, дори за страх – панически страх да не изпадне от европейската политическа сцена. Той добре осъзнава, че ако се продължи опасната игра на избори през няколко месеца, при които ГЕРБ печели но, не му стига да управлява, ролетката няма да му излезе и на седмите, и на осмите, което ще има и трайни последици за ПП и ДБ. Сега е шансът той да договори оставането на ГЕРБ на сцената. Ако изобщо текат разговори за правителство, те са по-скоро за втория мандат. Проектите за ЗПК и Съдебната власт трябва да бъдат бързо разгледани и приети, защото дори да няма правителство и да се отива отново на предсрочни избори, тези два закона, заедно с този за домашното насилие, са задължителни за програмата минимум. Очаквам Йорданова да оглави Правна комисия, защото тя е единствения бивш правосъден министър, който в момента е депутат. Другият е Екатерина Захариева от ГЕРБ. Това коментира в студиото на алтернативата адв. Велислав Величков от Правосъдие за всеки.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Относно „джентълменското споразумение“, доколкото то не е записано в решение, че след три месеца се ротира председателят Росен Желязков с Никола Минчев, няма нарушение на конституцията. Ако г-н Желязков реши да не си подаде оставката, няма да има избор на нов председател. Тогава ще има нарушение на джентълменското споразумение, но не и на конституцията. Вероятно до седмица – десет дни ще има изготвен нов правилник. По-важно е какво ще прави Правната комисия. Законопроектите на Зарков трябва моментално да влязат за разглеждане.
При Гешев се наблюдава патетика от комсомолски тип. При него няма един обвинителен акт срещу хора от висшите етажи на властта. Ако разследващите му органи – полицаите и изпълнителната власт – не са годни, защо не пусне уж компетентните си прокурори да разследват престъпленията с правна сложност и защо НСС дреме и се занимава с джигитски катастрофи, а не с икономическата престъпност, корупцията, търговията с влияние и т.н.? В собствения им специализиран съд се оказаха толкова некадърни, че да не могат да си защитят обвинението. Всичко беше имитация и маркиране на дейност, задържане на хора за по 5-6 месеца. В цялата поредица арести на хора с прякори няма един осъден. Да напомня, че този съд работи 10.5 години. За 5.5 години – резултат 0.
Не съм най-големият привърженик на точно този модел на разследване на главния прокурор. Ако бъде уредено само в закона има много голяма вероятност главният прокурор да атакува тази поправка пред КС и той да я отмени, защото не може да се прескочи онзи текст в конституцията, който дава изключителния монопол на разследването и воденето на досъдебното производство на прокуратурата. Първо, за да работи това, трябва да има мотивирани съдии, които сами да са съгласни да влязат в списъка на съдиите, които ще бъдат избирани за ad hoc прокурори. Второ, трябва да се внимава в този списък да не влизат на случаен принцип хора, които влизат там, само за да си почиват и, ако има разследване на гл. прокурор, те няма да го водят сериозно. И, трето, да се види какво се прави със сроковете, защото това е сложно разследване, а този човек не разполага със собствен разследващ апарат. Ще е лошо, ако първото такова разследване завърши с фиаско. Ако гл. прокурор не извърши нещо като нарушение, а като дисциплинарно нарушение, това няма да се свърши с разследващия прокурор. И тогава просто чакаме да му свърши мандата. Не може да изчистим стаята без да махнем слона. В конституцията ни пише, че структурата на прокуратурата е съответна на тази на съдилищата и всичко е така до ниво ВКС. Но шефът на ВКС е заместник на гл. прокурор. Главен съдия и съд няма. Самият гл. прокурор не е прокурор. Той никога не разследва, не внася обвинителни актове в съда и не ги разследва. Той е просто началник на началниците в прокуратурата; политическа, а не магистратска фигура.
Създаването на конституционно мнозинство е проблем. В този парламент чухме тежка заявка, че ще се търси такова мнозинство. И то го чухме не от ПП-ДБ, а от Карадайъ, Борисов и Десислава Атанасова. Само пътната карта на Руски поток е по-старателно крита от президентския проект за промени в конституцията, готов уж от две години. Според мен ще има правителство с втория мандат и конституцията ще се отвори с ожесточен конституционен дебат. Проектът на ДПС изглежда на първи прочит много интересен и разумен – искат премахване надзора за законност на гл. прокурор и да излязат гл. прокурор и председателите на двете върховни съдилища въобще от ВСС, за да не влияят там, както и да се раздели ВСС на съдебен и прокурорски съвет. Но, както се казва, кучето е заровено в детайлите.
Тече спор дали премахването на сл. правителство е функция на обикновено или на велико НС, както и дали намаляването на парламентарната квота във ВСС е на обикновено или велико НС. На този въпрос трябва да се намери следният отговор: ако няма сл. правителство, кой управлява между два парламента при свалено с вот на недоверие или неуспешен вот на доверие правителство. Очевидно не е добре правителство, получило вот на недоверие, да управлява следващите три месеца, посочи в заключение адв. Величков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *