Регионът

Русия променя тотално координатната система на сигурността в района на Черно море

Днес коментарът е посветен на превръщането на Черноморския регион в фокус на глобалната политика. Тези дни стана ясно, че в американския Конгрес e внесен законопроект озаглавен Закон за сигурността в Черно море, който се очертава да бъде крайъгълен камък в американската външна политика по отношение на региона. Доколкото в документа постоянно се подчертава, че тази политика на САЩ ще бъде реализирана изцяло в рамките на стратегическото партньорство с ЕС и в рамките на НАТО, може да се приеме, че това е политика, която ще определя съществена част от рамката и на българската външна политика.
Какво е важно да се знае?
Законът фокусира вниманието върху значението за сигурността в района на Черно море и на заплахите за сигурността на две страни от ЕС, четири страни със статут на кандидат членки /Молдова също е включена, въпреки че няма излаз на Черно море/. По понятни причини агентите на влияние на Москва веднага нападнаха този проект за закон и го определиха като опит България да бъде въвлечена във война, удобно пропускайки факта, че САЩ и ЕС просто реагират на обективно обстоятелство, а именно, че Русия нападна Украйна, окупира значителна част от нейната територия, и на практика се опитва да наложи тотален контрол върху Черно море, като го превърне във вътрешно, както направи с Азовско море.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Русия променя тотално координатната система на сигурността в района, поставя под заплаха въздушни и морски линии за връзка, обявява произволно огромни части от акваторията на Черно море за зони забранени за полети или кораби /във връзка с нейни учения/, насища крайбрежни морски пространство с мини, които затрудняват свободата на корабоплаване – изобщо не Законът прави войната на Русия срещу Украйна и нуждата от подобна стратегия, а точно обратното – руската агресия предизвиква нужда от отговор, опит за който е и тази стратегия.
В проектозакона се обръща внимание на нуждата от засилено постоянно присъствие на силите на НАТО в Черно море, чрез системна и регулярна ротация /за да се вместят мерките в ограниченията по конвенцията в Монтрьо/. Има и друго решение – ако ВМС по ротация получават временно флага на крайбрежните държави.
Предлагат се редица мерки за координация на усилията, включително финансови, ресурсни, контролни. Ще бъдат разработени подробна стратегия и план за действие по инициатива на САЩ в рамките на НАТО.
Борбата срещу дезинформацията и хибридната война е неизбежен епицентър, доколкото крайбрежните страни са обект на най-интензивните хибридни и информационни атаки от страна на Русия.
Усилване на контрола върху санкционния режим: в района вървят проекти по заобикаляне на санкционния режим, включително компании от крайбрежни страни, в това число Турция и България участват в заобикаляне на санкциите срещу Русия и търговията с руски енергийни и други стоки – зърно, горива, минерални торове, метали и т.н.
В проектозакона се критикува политиката на Турция спрямо други черноморски крайбрежни страни – очаква се по този закон да се оценява и евентуално реагира на плановете на Путин и Ердоган, координирани с Радев и Орбан, за връзка между наситения с руски газ турски газов хъб и Унгария.
Обръща се внимание на реализацията на проектите по Инициативата за трите морета – тук са основните инвестиционни усилия по изграждането инфраструктурна свързаност.
Изводът е: войната на Русия превърна района на Черно море в стратегически важен за сигурността на САЩ район, а отношенията на САЩ с крайбрежните страни – за приоритет.
Стратегията, която ще се разработи се нарича Стратегия за сигурност и развитие, тоест визира и противодействие не само на Русия, но и на Китай и не само мерки във военна сфера и сигурността, но и в развитието – тоест инвестиции, търговия и т.н.
Предвиждат се мерки по осигуряването на допълнителна и целева помощ и подкрепа в сферата на сигурността и отбранителните способности.
С какво този закон заплашва руските интереси? Досега този район не се ползваше с приоритет в американската външна политика. Промяната в статута означава, че САЩ са готови да посветят по-големи и важни ресурси, именно защото сигурността на държавите в района на Черно море е важна за самите САЩ. В момента няма по невралгична точка на съприкосновение между НАТО и Русия, от Черно море.
Нормално е свързаните със защитата на руските интереси у нас фактори да надигнат вой, защото ангажирането на САЩ означава по-големи трудности пред руската политика у нас, особено операциите на разузнаването, дезинформационните операции.
Както и досега, дезинформационните кампании на Русия и нейните проксита у нас ще се фокусират върху противопоставянето на ЕС и САЩ, върху фейкове, че това означава ангажиране на България с войната с последващо изпращане на български войници в Украйна.
Моят съвет – затегнете коланите – ще става все по-трудно на проруските политици и политики, които вече трудно могат да бъдат дегизирани с европейски и атлантически маски.
Радев и Костадинов може все повече да се сближават, но снизходителността на САЩ и ЕС към проруските “особености” на българския европеизъм приключи.
Орбан бе предупреден, че хора в обкръжението му ще бъдат включени в американски санкции. САЩ предупредиха Турция да не помага на Русия да пере стоки, в това число енергийни.
На война като на война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *