Светът

Внос на втечнен природен газ в Европа: Капацитетът за внос се увеличава в резултат на пренасочването на доставките от руските тръбопроводи

By By Daniela Miccolil,  23

ЛОНДОН  – Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. накара ЕС и Обединеното кралство да намалят зависимостта си от износа на руски газ – най-големият единичен източник на газови доставки за Европа преди началото на войната.

Борбата за намаляване и евентуално прекратяване на руските потоци се превърна в необходимост, когато доставките по руските газопроводи започнаха да спадат през 2022 г., което означаваше, че Европа трябваше да бърза да намери алтернативни източници на доставки и да гарантира сигурността на инфраструктурата.

Основният алтернативен източник на газови доставки за запълване на недостига е световният втечнен природен газ, който има най-голям потенциал за увеличаване.

В същото време ЕС започна да прилага редица мерки, за да осигури достатъчно газ за посрещане на търсенето във всеки момент от годината, особено през зимата, като задължи запълването на газохранилищата и намали търсенето.

Промените, свързани с преминаването от руски тръбопроводен газ към спотов втечнен природен газ, доведоха до несигурност и нестабилност на пазара, в резултат на което цените на едро на природния газ надхвърлиха 300 евро/MWh на еталонната TTF през август 2022 г.

Оттогава цените спаднаха, тъй като допълнителният внос на втечнен природен газ и меката зима позволиха на Европа да запълни запасите, като същевременно задоволи търсенето през цялата 2022 г. и през първото тримесечие на 2023 г.

Въпреки това Европа все още разчита на руските потоци през по-голямата част от сезона на нагнетяване през 2022 г.

През второто и третото тримесечие Русия достави около 9,2 млрд. куб. м (млрд. куб. м) или 11% от общия внос на втечнен природен газ и 30 млн. куб. м (млн. куб. м) от вноса на тръбопроводен газ в Европа.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




ЗАТРУДНЕНИЯТА СТИМУЛИРАТ ИНВЕСТИЦИИТЕ

През лятото на 2022 г. втечненият природен газ изигра важна роля, доставяйки на ЕС, Турция и Великобритания рекорден внос с общ обем от около 83 млрд. куб. м, от които повече от 20% бяха продадени на спот база.

Франция и Испания отбелязаха рекордни стойности на месечния внос на втечнен природен газ, което подчерта тесните места в испанските терминали за втечнен природен газ. Няколко кораба трябваше да изчакат в открито море през периода, за да дочакат своя ред за акостиране.

Високият внос на втечнен природен газ в Испания и Франция също така подчерта инфраструктурните затруднения, които не позволиха на двете държави да доставят ефективно газ към Централна и Източна Европа – регионите, които бяха най-силно засегнати от спада на руския газ.

Това доведе до това, че френските и испанските цени на газа станаха най-евтините в Европа за няколко месеца през 2022 г.

В отговор на липсата на инфраструктура и пречките държавите планираха, одобриха и пуснаха в експлоатация допълнителен капацитет за регазификация, предимно с помощта на плаващи съоръжения за съхранение и регазификация (FSRU).

Според ICIS LNG Edge, до края на 2023 г. ще бъдат пуснати в експлоатация общо 27,6 млрд. куб. м годишно (млрд. куб. м/год.) нови мощности за регазификация. Допълнителен капацитет за FSRU от 13,5 млрд. куб. м/год. вече е бил наличен до края на 2022 г.

Бяха обявени допълнителни проекти на обща стойност 29 млрд. куб. м/годишно, които се очаква да влязат в експлоатация в периода 2023-2025 г., а други проекти очакват окончателни инвестиционни решения.

ПРЕКОМЕРЕН КАПАЦИТЕТ

Според изследване на Института за енергийна икономика и финансови анализи (IEFA) в Европа се изграждат твърде много терминали в сравнение с прогнозното търсене на втечнен природен газ до 2030 г. Той предупреди, че новите FSRU могат да се превърнат в блокирани активи.

„Регазификацията на втечнен природен газ е по-евтина от втечняването. Логично е да има известен свободен капацитет, за да се балансира пазарът. Ако искате сигурност на доставките, е по-добре да имате малко свободен капацитет, за да можете да пренасочите потоците към района на най-голяма нужда“, каза анализаторът на ICIS LNG Алекс Фроли.

Предимството на FSRU пред наземните терминали е, че те могат да бъдат разгърнати много бързо и да подпомогнат краткосрочните доставки на газ.

Повечето от новите терминали FSRU са на лизинг, което ги прави по-скоро средносрочна инвестиция, отколкото дългосрочен ангажимент. Въпреки това европейски държави като Германия също инвестираха в пускането в експлоатация на по-постоянни мощности за регазификация.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *