България

Не е важно кои са лицата в кабинета, а кой носи отговорност

Много хора искат да управляват България, много се правят, че искат да я управляват и много не си казват, че искат да я управляват, но кой има мандата да управлява е коренно различна тема. Чух г-н Борисов да казва, че иска да сподели отговорността, макар да настоява, че е големият победител и не разбирам защо другите политически сили не му предоставят тази възможност. Както самият той казва, отговорността за мнозинството и за управлението ляга изцяло върху победителя на изборите. Разговорът вчера беше много странен, сякаш запълваха роли, сякаш имаше поредица от блъфове и контраблъфове. Защо изобщо се състоя този разговор пред камери – не разбрах. Сякаш това бе шоу, организирано от г-н Борисов с цел да си каже няколко ключови фрази, но нямам отговор на въпроса защо ПП и ДБ се съгласиха на това нещо. Това коментира в студиото на Алтернативата комуникационният експерт Любомир Аламанов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Факт е, че старите партии си проведоха много консистентна кампания, те си говореха на своите електорати, замразиха ги, капсулираха ги. И ГЕРБ, и ДПС, донякъде и БСП поддържат нормално стандартно ниво. ПП-ДБ поеха риск с обединяването си. Нека не забравяме, че техните електорати са едни от най-свободомислещите. Те са изумително взискателни и сами са опоненти на лидерите си. В хода на кампанията стана ясно, че ръководството на ПП е направило много за войната в Украйна и очевидно част от електората им, която е била просъветски и пропрезидентски настроена, си е отишла. Донякъде правенето на отстъпки би трябвало да е жест на политическо израстване, защото да са безсмислена опозиция може би носи негативи. Понякога даже позитивните стъпки, които правят, не успяват да ги изкомуникират правилно. Направиха огромен компромис, като подкрепиха председател от групата на ГЕРБ, но не излязоха да заявят, че всъщност спасиха Парламента. По тъжното е, че не отстояха позицията си. Когато ги нападнаха за това, изведнъж започна да се промъква далечна нишка на комуникация, че ГЕРБ се опитват да се направят на добри и позитивни, но те имат сякаш негласно споразумение с останалите сили да атакуват ПП и ДБ, а ГЕРБ да не бъдат нападани по никакъв начин, макар да става въпрос за едно и също нещо. Остава усещане за договорки. Факт е, че ПП и ДБ се опитаха да протегнат ръка, за да не блокират за пореден път Парламента.


Ситуацията е 1:1 с 2014 г., когато Борисов употреби Реформаторския блок. Същото се получи и с патриотите в кабинета Борисов-3. За съжаление цялата кохорта от политически сили, анализатори и коментатори прехвърлят върху тях вината за това, че първите не могат да направят правителство. Очевидно те не могат да се защитят достатъчно убедително от факта, че не би трябвало да имат нищо общо с това. Нормалните хора много трудно лъжат, те имат чувство за срам и като кажат днеска нещо, не могат да си променят мнението на 180 градуса. Не е нормално човешко качество да лъжеш непрекъснато. Друг е въпросът защо огромна част от широката публика вярва на тези лъжи. Със сигурност трябва да започнат да говорят на малко по-разбираем език и да успокояват страхове. Интелигентният човек е леко нетърпелив – той иска всичко да се случи сега, докато масата хора има нужда от време. Когато се подтикват големи маси хора към най-различни кардинални промени, те се стряскат. Много млади хора заминаха на Запад и това намали броя хора, които да обясняват. В началото на прехода много малко политици обясняваха що е то демокрация в консистентния смисъл на тази дума. Демокрация не е да смениш един господар с друг, а сам да поемеш отговорност за действията си, което не е лесно.
Самата Конституция беше написана като плод на компромис. Понякога компромисите се оказват доста по-вредни. Не е важно кои са лицата в кабинета, а кой носи отговорност. Проблемът не е кой ще присъства в него, а кой прави мнозинството в Парламента, така че да се приемат правилни закони и реформи, посочи в заключение експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *