АкцентБългария

С какво да пазим въздушното си пространство до пристигането на новите изтребители

Съгласен съм с министъра на отбраната, че търсят решение на нещо, което много години е неглижирано. Закъсали сме както с армията, така и с бойната авиация. В момента летят много малко самолети, следователно и малко пилоти са във въздуха и трупат летателни часове. Малко инженери, свързочници и логистици работят за националната ни сигурност.

Това заяви за Алтернативата ген. Спас Спасов, бивш военен пилот и председател на фондация Български ВВС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Ние трябва да разполагаме с наши сили, с които да гарантираме суверенитета си. При това положение е обяснимо защо скачат партиите – защото всяка партия впоследствие иска да се бие в гърдите, че е направила нещо за отбраната ни. При сегашното положение е напълно нормално да се търсят оферти и решения. Министърът правилно подчерта, че търсим нещо за временно ползване, но това отново може да е F16, защото за този модел изтребител вече имаме опция за експлоатация в бъдеще.

Що се отнася до Грипените, бихме могли да се обърнем към китайците – те биха могли да предложат още по-евтини оферти. Но най-добре е да търсим това, което ще експлоатираме в бъдеще. Не мога да си обясня защо темата с Грипените продължава да се спряга, след като преди време се отказахме от тях. Това означава, че и за тях тепърва трябва да обучаваме персонал, при положение, че си имаме готов обучен за F16. Личното ми мнение е, че няма никаква нужда да вземаме различни самолетни. Усвояването примерно на бомбардировача Миг 23 става за около две-три години.

В момента пазим въздушното си пространство с Миг29. Разполагаме с обучени пилоти, но пък нямаме достатъчно самолети да подготвяме нови.

Ние можем да разчитаме на съюзниците си да ни охраняват и те вече от няколко години ни помагат. Друг е въпросът, че ние по конституция сме задължени да си охраняваме небето. И принципно можем да го правим, но възможностите ни вече са почти изстискани – краят на експлоатацията на Миг 29 наближава, затова и толкова се бърза, а и натам трябва да са насочени усилията, коментира в заключение генералът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *