България

Интересите на местно ниво не допускат дори да се усвоят парите по ПВУ

ВСС трябва да предприеме съответните стъпки, а те са ясни – да се даде 7-дневен срок на самия Гешев да отговори на искането за освобождаването си и да изложи неговата версия за събитията; да се свика заседание на пленума на ВСС, който да вземе решение. Проблемът обаче е по дълбок – ВСС е дълбоко компрометирана институция. Ако назначи на негово място временно изпълняващ длъжността прокурор, това би било ако не комично, поне опасно. Досега ВСС е действал така, че да оставя видими съмнения за своята независимост. Действията на ВСС от миналата седмица направиха така, че това вече да е видимо за всеки в тази държава. Например, имаше едно писмо от пет НПО, с което искахме да свикат заседание, на което да обсъдят събитията около взрива и най-вече участието на самия Гешев и доколко се е намесил в разследването. В четвъртък ВСС отхвърли разглеждането на това открито писмо с аргументи, че има висящо досъдебно производство. Шестимата прокурори, които на следващия ден внесоха искането за освобождаването му, бяха гласували против едва в четвъртък следобед. От събитията бяха минали едва няколко часа и това сериозно разклаща убеждението за независимост в тези магистрати. Това коментира в студиото на Алтернативата Адела Качаунова, директор на Правната програма на БХК.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Гешев не трябваше да е гл. прокурор. Той не показа високи морални или юридически качества. НПО още от самото начало сме възразявали срещу избра му. Лозан Панов поиска да види всички досъдебни производства, водени от Гешев, и колко обвинителни акта е постигнал.
Не очаквам Борисов да потвърди, че лично е звънял по телефоните. Всичко зависи от това кой държи по-силните карти. Двама вътрешни министри досега не успяха и в техните искания за освобождаването на Гешев имаше доста по-сериозни повдигнати пунктове, а дори не се доближиха до 17-те гласа във ВСС, необходими за освобождаването му. Сега тази математика е възможна за постигане, но не съм сигурна. Не вярвам в думата катарзис, когато става дума за образовани хора с юридическо образование. Това означава, че те не са желаели да видят нещата.
ВСС е един от органите с изтекъл мандат на част от членовете му. Миналата година имаше попълване на състава му от Съдийската колегия по крайно съмнителен начин. Остава убеждението за дирижиране на избора. Има решение на КС от мин. година и той отреди, че инспекторатът на ВСС трябва да продължи работа до попълването на състава му от НС. Същото би трябвало да важи и за ВСС.
Смяната на Гешев не решава проблемите. Всички ние, наред с политиците, трябва да говорим за съдебна реформа. Не може един толкова висок орган, който трябва да убеждава гражданите, че живеят в правова и демократична държава, да се държи по този начин. Новият гл. прокурор просто ще бъде по-удобен и ще медийно по-тих, няма да има 18 души пресцентър, които да го обслужват, но ще е същият като резултат. Затова на следващите избори, които никак не изглеждат далеч, трябва да гласуваме повече с разума си и да сме по-активни.
Самият Гешев е потвърждавал пред медии, че Филчев е негов съветник. Това само по себе си също е скандално, защото Филчев е дълбоко компрометиран гл. прокурор, но играе задкулисно.


Именно пътят към тези сериозни реформи е спънката да може да се постигне договорка и да се създаде стабилно правителство. Сякаш това е залог – номинацията на Габриел, залогът за парите по ПВУ и т.н. Явно интересите на местно ниво не допускат дори тези пари да се вземат от плана.
Когато има хипотетичен механизъм за разследване и отчетност на гл. прокурор, той би работил повече според закона. Докато Гешев това не го правеше. Самата прокуратура би изглеждала по различен начин.
За да се измени радикално ВСС и да се намалят зависимостите там, се изискват конституционни промени. Това е трудно постижимо, защото мнозинствата в парламента са други. Конституционната реформа е много далеч напред във времето, посочи в заключение Качаунова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *