Светът

Германия обсъжда предимствата на цената на електроенергията за промишлеността

By Calum Andrews,May-23 

Снимка: iStock

ЛОНДОН. Германските промишлени предприятия биха могли да се възползват от мостова цена на електроенергията, определена на 60 евро/МВтч, след предложенията на германското Федерално министерство на икономиката и действията в областта на климата (BMWK) от 5 май.

В работния доклад на BMWK се изтъкват допълнителни мерки за „осигуряване на конкурентна цена на електроенергията за енергоемките предприятия в Германия и Европа“ в стремежа да се запази глобалната конкурентоспособност спрямо субсидиите от САЩ и Китай.

Представителите на промишлеността се отнесоха предпазливо към този подход, въпреки че като цяло приеха, че са необходими действия, за да се избегне по-нататъшна загуба на конкурентни позиции.

„Пълно, драстично субсидиране на цената на електроенергията за енергоемките предприятия е грешка“, заяви Тило Бродтман, генерален директор на германската асоциация на машиностроителите VDMA.

Керстин Андреае, председател на асоциацията за управление на енергията и водите BDEW, изрази предпазливост, че подходът трябва да бъде достатъчен, за да се избегнат изкривявания на пазара, но също така отбеляза, че предложенията, свързани с дългосрочните споразумения за закупуване на електроенергия (PPAs), не трябва да бъдат подкопавани от „специални разпоредби за определени компании“.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Цена на индустриалната електроенергия

В работния документ се изказва предположението, че в дългосрочен план промишлените предприятия ще получат достъп до по-евтина електроенергия от възобновяеми източници на цена, близка до производствените разходи, вместо да се сблъскват с пределната цена, определена от традиционния модел на ценообразуване по реда на заслугите.

Понастоящем ЕС преговаря по предложения за реформа на структурата на пазара на електроенергия с цел да се премахне връзката между сметките за електроенергия и цените на газа. Предложенията, публикувани от Европейската комисия през март, позволяват държавна подкрепа за нови проекти само под формата на двустранни договори за разлика (CfD).

Докато изграждането на възобновяеми енергийни източници не може да задоволи търсенето на електроенергия от промишлеността, в доклада се посочва, че излишните разходи следва да бъдат възстановени на промишлените предприятия, ако борсовите цени надхвърлят 60 EUR/MWh.

Федералният министър на икономиката и действията в областта на климата Роберт Хабек заяви, че „не можем да чакаме дългосрочните мерки да влязат в сила“.

„Предложеният механизъм също така ще покрива само 80% от потреблението в опит да се ограничат ниските нива на ефективност.

Енергоемките отрасли са подложени на значително напрежение, откакто цените се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна и макар да имат тенденция към понижаване спрямо пиковите си стойности, остават много по-високи от нивата преди кризата.

В средата на деня цените на различните видове горива се повишиха след съобщението, като бенчмарковите цени на газа, въглищата и електроенергията се повишиха в сравнение с предходния ден, потенциално реагирайки на перспективата за нарастване на търсенето на електроенергия от промишлеността в Германия.

Възражения

Предстои новото предложение да бъде обсъдено със съответните заинтересовани страни, като Алианса за бъдещето на промишлеността и министрите на енергетиката и икономиката.

Германският федерален министър на финансите Кристиан Линднер от СвДП обаче се противопостави на евентуалното ценово облекчение за промишлеността, като в интервю за Handelsblatt заяви, че „икономически неразумно е да се разчита предимно на пряка държавна помощ“ и че това „противоречи на принципите на нашата социална пазарна икономика“.

Позицията на Линднер поставя финансовото министерство в противоречие със Зелената партия, която ръководи BMWK, и подчертава напрежението между двама от коалиционните партньори на правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *