България

Корупцията поражда системна липса на справедливост

Ротационният принцип е трудно постижим като логистика. Това са неща, които не са невъзможни, но изискват много сериозно доверие и стиковане между партньорите, което ще видим дали е възможно. Въпросът е как стигнахме до тази ситуация – част от хората се радват, а друга са много разочаровани, трета не разбират какво се случва. И ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат един и същ проблем: ПП-ДБ имат ангажимент, поет чрез анти-ГЕРБ реториката си, от друга страна стои фактът с пет поредни избора и това, че все по-голям процент от хората искат някаква стабилност и нещо да се случи. При ГЕРБ е малко по-различно, тъй като са поели пред избирателите си някакъв ангажимент за съставяне на правителство. Разбира се, острите думи между тях и ПП-ДБ трудно могат да бъдат пренебрегнати, тъй като средният избирател на ГЕРБ изпитва ненавист към ПП-ДБ, обвиняват ги, че едва ли не са развалили хубавото управление на г-н Борисов. От друга страна имаме втори сюжет, който започва да измества първия със съставяне на правителство и това е какво се случва с гл. прокурор Гешев. Това коментира в студиото на Алтернативата политическият анализатор Емил Соколов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





От седмица сме свидетели на разкрития, на метаморфозата от Бойко Борисов до лицето Бойко Методиев Борисов. Имаше слухове за сваляне на имунитет, за разследвания, което видимо притеснява Борисов. Ако в тях има някаква достоверност, ГЕРБ са изправени пред това да правят ли правителство или да посветят следващите няколко месеца на конфликта с г-н Гешев, т.е. и при тях има избор, който трябва да бъде направен.
Имаше много сериозни опити за реверанс към ПП-ДБ в опит за постигане на управление, най-малкото защото такова е нужно и това е начинът те да демонстрират, че са сериозни и той да е жертвеният агнец. Друг е въпросът дали това ще доведе до истински качествена промяна от гл. т. на това как изобщо функционира офисът на гл. прокурор, какви правомощия има и как може да бъде контролиран. И двете партии са изправени пред взаимоизключващи се избори.
Какво става, ако г-н Гешев бъде сменен след няколко месеца? ГЕРБ ще продължат ли при това положение да спазват джентълменската уговорка? А предстоят и местни избори. Какъв е механизмът, който гарантира стабилност? За разлика от Четворната коалиция, тук не започваме от момент, в който имаме разбирателство. По какъв начин се гарантира сработването на този механизъм? Личи обаче и че двете страни в момента виждат някакъв дивидент да не отидат на поредните избори.
Хипотетично натиск винаги е възможен, но по скоро си дават сметка, че при едни поредни избори Възраждане ще влезе в уравнението доста сериозно и ПП-ДБ ще понесат съществени загуби, примерно изпадане до третото място, защото невъзможността да се реализира промяната в един момент девалвира цялата идея. Или е възможно просто да репликираме твърде сходен парламент със сходно разпределение на силите.
Истината е, че ще го има непрекъснато този елемент двете страни непрекъснато да се дебнат и да се надцакват, т.е. едновременно да са заедно в управлението и същевременно да са съперници, което е необичайна ситуация. Ако намеренията се реализират по някакъв смислен начин, това ще е от полза за ПП-ДБ. Тук сме в ситуация, в която рискът и наградата са големи и това би създало впечатление у хората, че са способни да вършат работа и да осъществяват промени. Ако не успеят, ще са тези, които ще са съглашателствали с ГЕРБ и няма да са постигнали нищо. Залогът е всичко или нищо.

В пряка връзка от Велико Търново преподавателят по конституционно право гл. ас. Христо Орманджиев от ВТУ коментира, че е съгласен с определението за това, което се е взело като решение – някаква идея за стигане до коалиция. Според него Българската конституция е отворена към такива екзотики. До момента сме били с един министър председател, без наличието на подобни ротации. Все пак има конституционни разпоредби, които са изрични и които предвиждат процедури. Ротацията ще се осъществява чрез подаване на оставка от страна на министър председателя. Тук явно идеята е топката да остане в същия мандат и след това да се предложи възможността всъщност друго лице да бъде министър председател. Ето това е екзотичният вариант при положение, че това са две политически сили с виждания дотолкова, доколкото са съперници в изборите. Въпросът е доколко джентълменското споразумение ще бъде джентълменско. Никой не може да гарантира, че на първия, втория или третия месец няма да се случат някакви трусове. Колкото и да се коментира, че няма отношение гл. прокурор и случващото се в Прокуратурата, си мисля, че и това ще окаже някакво влияние.
Първо трябва да се види точно какво ще се променя в Конституцията. На второ място това става с едно много завишено конституционно мнозинство от 180 гласа. Въпросът е каква ще бъде реакцията на останалите политически сили след обединяването на първите две. Влизаме в хипотеза, която ще се реализира едва след връчването на втория проучвателен мандат.
Виждал съм различни проекти за промяна в Конституцията. Четири от промените са в главата „Съдебна власт“. Искам да видя какво точно имат предвид под съдебна реформа, особено в частта за гл. прокурор. Сериозни въпроси, които не касаят конституционна реформа, а дейността на НС, са квотата на НС във ВСС – нещо, което не изисква конституционна реформа и трябва да се направи, защото органите действат в друг състав, квотата в КС също не е попълнена от страна на НС. Не знам какво се крие зад словосъчетанието „конституционно мнозинство“ или „конституционна правителство“. Всяко правителство е конституционно, уточни гл. ас. Орманджиев.

Обратно в студиото Соколов посочи, че корупцията поражда системна липса на справедливост, което е причината да има разпад на най-различни правила и дори на елементарното възпитание. Ние не вървим напред, по-скоро тъпчем на едно място. И в момента сме изправени пред избора дали да продължим да го правим или пред един вариант, който оставя горчив вкус, защото доскорошни врагове се събират заедно в опит да направят нещо. Това трябва да се случи в твърде необичайната обстановка на всеобщо недоверие – хем сме заедно, хем сме съперници. Опитът за съставяне на управление е стъпка в правилната посока, но това изисква персонална отговорност от всеки един участник. Не бих казал, че изглежда като пазарлък, защото най-лесното нещо в момента е да отидат отново на избори. Ако беше най-безсрамен алъш-вериш, нямаше да има толкова колебания. От една страна ПП-ДБ се стремят да изглеждат принципни, същевременно имат нужда от подкрепа от хора, с които са в лоши отношения, но има една стара приказка: „Не е нужно да се харесваме, за да вършим работа“. Сега ще видим дали това работи на практика. Преди да излязат имената на бъдещи министри, няма как да прогнозираме, посочи Соколов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *