България

Статукво се пропуква и съдебната реформа е неизбежна

Дали случващото се в момента е лов на вещици ще си проличи от действието на институциите по сигналите. В самата гражданска активност не виждам нищо лошо. В момента има разместване на пластовете по върховете на политическата и съдебната власт. По-важното е как ще се реагира на сигналите. Вече всеки разбра, че за да имаме нормално функционираща държава, трябва да имаме ефективно и независимо правосъдие – без него няма как и другите процеси в държавата да вървят нормално – и че от правосъдната система зависят много неща, вкл. и упражняването на реалната власт в България, Защото това, което наблюдаваме в момента, категорично не прилича на нормална европейска държава. По върховете на съдебната власт никога не е имало съмнения, че назначенията стават по формални процедури във ВСС, но реално тези решения се вземат някъде другаде. Това коментира в студиото на Алтернативата адв. Андрей Янкулов от Антикорупционен фонд.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Разиграващото се в момента за пореден път потвърждава обстоятелства, които са подозирани не от вчера от широки части от гражданското общество, от медии, от политици и т.н. Нищо ново не се казва по отношение на лостовете за влияние в съдебната система, а за пореден път се изнася конкретика, защото довчера подкрепящи гл. прокурор основни политически сили – ГЕРБ и ДПС, сега са се обърнали срещу него. Промяна във фактическата обстановка относно политическо влияние спрямо върховете на съдебната власт не е имало. Просто сега това се осветява и от настоящия гл. прокурор.
Цялостното искане на прокурорската колегия от ВСС се позовава на твърдения на зам.-главния прокурор Б. Сарафов относно израелския експерт за нещо, което е чул от заместника си Ясен Тодоров без да е непосредствен свидетел. Тук предмет на установяване е дали действително се е случило така. Вече се навързват доста обстоятелства и може да се стигне до извода, че идеята е била с внасяне на това искане от мнозинството в прокурорската колегия гл. прокурор просто да бъде поставен в ситуация, в която да трябва да си подаде оставката. Няма как в името на оставането му на поста да се жертва цялата институция Прокуратура и просто да си подаде оставката. Той очевидно не се е съгласил с предложения му изход и влиза в битка. А вече какво ще се случи във ВСС е трудно да се прогнозира, защото е необходимо сериозно мнозинство за отстраняването му от 17 гласа. Към момента обаче не изглежда да ги има, но и ситуацията е прекалено динамична. По същественият въпрос в момента е, че този състав на ВСС е толкова дискредитиран, че легитимността му е близо до нулата. Проблемът е, че няма кой друг да проведе тези процедури. След пуснатия днес запис ще възникнат много основания за отводи на членове на ВСС и нещата се усложняват неимоверно, така че е трудно да се предвиди какво може да се случи.
Ако изобщо има институционално излизане от ситуацията, то е много бързо да се премине към процедура за конституционни промени, избор на нов състав на ВСС и това са неща, които не могат да се отлагат във времето. Видно е, че сегашното статукво се пропуква. Съдебната реформа вече е неизбежна. Важното е какво ще се предприеме като действия, а че ще случат промени вече няма никакво съмнение. Въпросът е какви ще са те по същество и дали ще са достатъчно качествени, за да доведат до възможност за позитивна промяна в съдебната власт. Заявки има – от ДПС, от президента, от ПП-ДБ. Има европейски стандарт, който при нас не е изпълнен на задоволително ниво. Необходимо е просто да го следваме и към това трябва да се стремят политическите сили.


Политическата квота не може да бъде премахната изцяло от ВСС, защото това ще доведе до пълна капсулация на съдебната власт, което е не по-малко вредно от пълното ѝ политическо подчиняване. Въпросът е в баланса, който трябва да бъде различен и в съдийската, и в прокурорската колегия. По дефиниция съдът и прокуратурата са различни като органи. Трябва да има външни хора и на двете места. Това е международен стандарт, необходимо е единствено да следваме препоръките. Никой не трябва да се заблуждава, че само с разписани на книга правила, това автоматично ще трансформира процесите в съдебната система от негативни към позитивни. Необходима ни е културна промяна на упражняване на публична власт. За да се случи това, има стъпки, които трябва да бъдат предприети.
Делата „на трупчета“ е многократно идентифициран проблем и не е от вчера. Сега той се идентифицира и признава от висшето ръководство на Прокуратурата – безспорно голям проблем. За мен винаги е било проблематично кампанийното вадене на някакви дела, на „навлизането на прокуратурата на политическия терен“. Не бива да се допуска прокуратурата да бъде превръщана в инструмент за политическо влияние и вмешателство през тези дела „на трупчета“, посочи в заключение адв. Янкулов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *