Светът

Шефът на ОПЕК казва, че недостатъчните инвестиции в сектора на петрола и газа могат да предизвикат нестабилност на пазара

22 May,2023, english.alarabiya.net 

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс изрази публично мнение, че  недостатъчните инвестиции в  петролния и газовия сектор могат да  причинят нестабилност на пазара в  дългосрочен план и да застрашат  растежа. 

Той също така каза, че светът трябва  да се съсредоточи върху намаляването  на емисиите на парникови газове,  вместо да заменя една форма на  енергия с друга, като подчерта, че са  необходими големи инвестиции във  всички енергийни сектори. 

„Това е истината, която трябва да  бъде изречена“, каза Ал Гайс на  конференцията за петрола и газа в  Близкия изток в Дубай. 

ОПЕК изчислява, че светът се нуждае  от 12,1 трилиона долара инвестиции,  за да отговори на нарастващото  търсене на петрол в дългосрочен план. 

С нарастването на глобалното търсене  на петрол от около 8 милиона барела  на ден (bpd), светът може да се  изправи пред проблем с доставките,  тъй като западните санкции срещу  руския петрол ограничават растежа на  добива, каза Ферейдун Фешараки,  председател на FGE Consultancy, на  същото събитие. 

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Русия може да поддържа добива на  около 10 до 11 милиона барела на  ден, но 2 милиона барела на ден  бъдещ ръст е малко вероятно да  продължи с наложени санкции, каза  той. 

Руският петрол и газ са обект на набор  от западни санкции, насочени към  ограничаване на продажбите на Запад  и ограничаване на цените на руския  петрол.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *