Светът

Във френското общество тлее сепаратизъм. Бунтът е на едната Франция срещу другата

Във Франция се наблюдава успокояване, но всичко е относително, защото локални тежки ситуации имаше и вчера. Беше нападната къщата на районен кмет и ситуацията е критична. Все още нещата далеч не са успокоени. По време на метежите и мародерствата са задържани са над 3000 души в различни градове. Средната възраст е 17 години, което обаче не трябва да ни заблуждава за фона на този процес. Изглежда че е юношеският отбор. Франция тепърва ща се сблъска с това, което тлее не от днес и от вчера. Стотици, ако не и хиляди са разбитите магазини. Говори се за 250 хипер- и супермаркети; 250 банкови офиса, наред с магазини за скъпа електроника, дрехи и бижута. Бунтът според коментатори е на едната Франция срещу другата. Във френското общество тлее разлом, сепаратизъм. Една категория хора не се разпознават във френската национална общност и намират изблик в този гняв, отхвърляйки Франция като тяхна родина. Атаката беше срещу кметство, социални служби, детски заведения и библиотеки, построени с милиарди евро на френския данъкоплатец. Унищожени бяха скъпи трамваи. Золумстваше се срещу полицейски управления и пощенски станции, коментира с пряко включване за Алтернативата Стефан Манов, българин, живеещ във Франция.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Има определена категория младежи, които нямат начин да овладеят първичните си вътрешни чувства на гняв и ярост. Така отиват в посока, която подчертава освен липса на ценности и пълен фалит на френската образователна система и интеграцията. Младежите дори не са емигранти и чужденци, а първо-второ поколение французи. Фалитът на интеграцията се дължи на ангелското отношение в образователната система през последните 30-ина години: ученикът в центъра на вниманието. Чашата е преляла.


„Демографията е съдбата“ и количествените натрупвания прерастват в качествени изменения. Наблюдава се процес по затваряне в общността – хора, които не общуват цивилизационно с френското общество, при което няма как и да бъдат интегрирани. Но Франция не може да избере Льо Пен. Моделът Тръмп не работи във Франция, но един интелигентен Тръмп може и да бъде избран, подобно на Мелони в Италия. Само преди няколко години Макрон беше инициатор на т. нар. Закон срещу сепаратизма. Впоследствие омекотиха заглавието. Част от обществото се сепарира от националните порядки и обществени отношения. Говорим за погазване на фундаменти на френската ценностна система. Същото става и с храната в училищата. Наблюдаваме т. нар. ентризъм: втъкване в традиционните обществени порядки на изискванията на крайния ислям. През 90-те години дрескодът на жените беше значително по-свободен, посочи в заключение Манов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *