България

Готова ли е България за визитата на най-популярния лидер в света – президента Зеленски?

Да започнем с това, че преди да е започнала визитата, показахме рогата си – пробитата от руски агенти администрация предизвика изтичане на информация за датата на визитата. Вестник „24 часа“ и други медии, които традиционно обслужват властта, този път направиха гаф, като през тях “изтече” някаква дата за визита на президента Зеленски. Не са деца, знаят, че е война и сигурността на президента Зеленски е с топ приоритет. Откога руските служби му готвят атентати и се стремят да го убият? Именно затова придвижванията на украинския президент се пазят в най-строга тайна.
Не са деца и тези, които съзнателно са им подхвърлили дата, с цел именно да я публикуват и така да увеличат рисковете за визитата на президента Зеленски, съответно да предизвикат отлагане и по съображения за сигурност. И пак българските служби са в центъра на внимание – те контролират опазването на чувствителна информация, или ако тя вече е изтекла – разследват и намират “виновника”.
В този смисъл и по тази линия България не се оказа подготвена за визитата на най-популярния политик в света – украинския президент Зеленски. Направо двойка.
Представете си, че утре някой ни нападне и влезем във война, не по наша воля, и трябва да си пазим картите. Как мислите, можем ли да разчитаме на служби и медии, особено на “официални” като „24 часа“ и подобни властосервилни медии. Ще издадат всичко – и четата, и войводата.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Тази визата вероятно ще се отложи именно заради такива „нарочни“ изтичания на информация на близки до задкулисието медии.
На шефовете на тази медия, които са оторизирали теча, да им напомня за базисен принцип при ползване на аргумента – свободата на слово и медии – когато информацията застрашава живота на човек, тя НЕ СЕ публикува. Това важи и за държавен глава, особено даже.
Разграден двор е България и медиите ни – ни култура, ни стандарти – една вездесъща чалга. И въпреки всичко – ако и когато такава визита се състои, тя може да изиграе ключова роля за промяната както на Европа в България, така и на България в Европа. Защото България и нейният принос, могат да имат важна роля в решаване на изхода от войната. Една визита на Зеленски би циментирала търговията и военното сътрудничество между двете страни, особено в контекста на войната и членството в НАТО. Не случайно и декларацията, която готви Парламента за подкрепа на членството на Украйна в НАТО, има важно значение, макар всички да знаят, че във Вилнюс, това няма да се случи. Разликата между военната подкрепа при Радев и при Денков е, че при Радев изпращахме оръжия и боеприпаси и от това печелеха посредниците, а сега при Денков ще спечелят оръжейните заводи.
Какво друго е важно да си говорим с Украйна – енергетиката е област на огромни и в много отношения уникални възможности. От повече от десет години, благодарение на съвет, който получих от професор Булат Нигматулин, настоявам да продадем или развием заедно с Украйна реакторите за АЕЦ Белене. Още тогава той посочи и мястото – 3 и 4 реактор на АЕЦ “Богдан Хмелницки”. Енергийните министри на ГЕРБ обаче останаха глухи. И сега се сетиха, че това може да се направи. Въпросът е защо сега? Просто е – Зеленски държи Борисов отговорен за Турски поток, който помогна на Путин да започне агресията. И поради това сега ГЕРБ и ББ имат остра нужда да демонстрират показна активност, за да покрият греховете си, граничещи с военно престъпление. Ще бъде интересно да се следи дали изобщо Зеленски ще се види с Борисов. Иначе препоръчвам малко по-голяма дискретност, защото нещата се решават и водят от изпълнителната власт, а не от болезнено амбициозни парламентарни представители. Имаме и какво да си говорим за съвместни интереси при транзита и съхраняването на природен газ по Трансбалканския газопровод, който Булгартрансгаз, заедно с Боташ, се опитаха да блокират за неруски газ. Военното сътрудничество все повече и повече ще се реализира в рамките на НАТО, особено по отношения привличането на допълнителен капацитет за балансиране на руското военноморско превъзходство. Да, тук от Възраждане и БСП скочиха, че се нарушава конвенцията в Монтрьо от 1936 г. Това дали се нарушава или не, ще го каже Турция, която има право да прави подобни оценки, но е факт, че има много възможности за привличане на ВМС активи на НАТО в Черно море.


Но най-голямата полза, която можем да извлечем от визитата на Зеленски, е да върнем престижа на страната, като надежден и лоялен член на НАТО, за да се прекъсне линията на ерозия на доверието в нас, която започна от корупцията при Борисов и продължи и при антизападната и антиукраинска реторика при Румен Радев.
Ако се отложи визитата не се сърдете – сигурността на Зеленски е по-важна. Но ако и когато се реализира тази визита, следете внимателно срещите и въпросите, които се обсъждат. България може да реализира много проекти, включително и продажбата/инвестицията на реакторите, като част от плана за възстановяване на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *