България

По програма „Зелена София“ район „Слатина“ е най-напредналият за последните три години

Що се отнася до столичния град местната политика тежи много в националната. Вече се прокарват и линии на национална политика и си има пряка връзка между случващото се в държавата и в общината. Не бих казал, че общинските съветници милеят специално за нашия район, въпреки че има и такива. Няма отделни пера за отделните райони – всичко е едно голямо нещо и е в зависимост от това какво ще реши управлението на столицата. В район Слатина успяхме да направим много повече отколкото по времето, когато правителството, кмета и общинските съветници бяха на ГЕРБ. Следим се взаимно. Справихме се и с ремонта на ул. Коперник. По отношение на тротоарите, радвам се, че три години по-късно СО възприе подход, който предлагахме още през 2019 г. – да се изтегли по-голям кредит от 1 млрд. лв., които да бъдат инвестирани в тротоари. Това щеше да реши 90% от проблема. Ако един тротоар е направен както трябва, той изкарва повече от 20 години. Но никой не гледа холистично на ситуацията, а винаги на парче и никой не решава генерално проблемите, коментира в студиото на Алтернативата Георги Илиев, кмет на район Слатина.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Дано гражданите гласуват доверие на тази коалиция. Дори да си с най-добрите намерения, винаги ще се намери някой, който ще е контра, но той е и коректив. Така по-добре се обмислят решения. Имаме пари основно по две пера: за поддръжка на зелената система и за дребни инфраструктурни ремонти, като цялата сума за всичко това е под 1 млн., при положение, че районът дава на СО само от местни данъци и такси над 30 млн. в бюджета на СО. Затова имахме концепция минимум 20% да остават на разположение на районните кметове и да се върнат като реинвестиция в района – обща позиция на цялата коалиция в момента след доста сериозно прибиране на его, случващо се за пръв път в българската политика. Една от публично изказаните тези на В. Терзиев, чиято кандидатура определено е надпартийна, беше за по-голямата събираемост. Говорихме дори за т. нар. граждански бюджети, т.е. извън това нещо СО да дава на гражданите на място, така че сами да определят приоритетите си.
Когато става въпрос за междублоково пространство, там има възможност с разрешение от наша страна хората да си помогнат и да си оправят пред входа, полагайки собствен труд. По програма „Зелена София“ район „Слатина“ е най-напредналият за последните три години. Пари от СО за т. нар. съществуващо положение не идват и тогава гражданите се самоорганизираме.


С разпадащото се читалище в Редута сме се опитвали да разрешим проблема, вкл. и чрез спиране изплащане на субсидиите, чрез изгонване и заповед за изземване, но всички тези стъпки са били оборвани в съда. Читалището печели по простата причина, че законът за народните читалища е специализиран закон и в юрисдикцията е по-високо в скалата на прилагане. Настоятелствата се избират само от членовете на читалищата, а членове се приемат само от настоятелството. Радвам се, че успях да вляза във връзка със сегашното настоятелство. Направихме и комисия, която да оцени състоянието и отвътре. Ако сградата се окаже опасна, трябва да бъде иззета и да се поискат пари за възстановяването ѝ. Надявам се да стигнем до момента, в който да инициираме промени в Закона за читалищата. Не е нормално гражданите да не могат да си изкажат мнението по въпроса добре ли се управлява това читалище, а злите езици твърдят, че дори членовете му не са от района.
Ще се кандидатирам отново, защото смятам, че с един по-благосклонен ОС ще можем да свържем много повече работа, посочи в заключение кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *