АкцентБългарияСветът

IES ENERGY BRIEF: Газовият транзит през Украйна в ръцете на Полша и България

София Сачивко,5 юли 2021 г., svpressa.ru

Украйна е в капана от Турски поток и на Северен поток.

Сърбия и Унгария завършиха изграждането на линейния участък на газопровода, който е продължение на Турски поток. Доставките на газ по новия маршрут трябва да започнат на 1 октомври.

Душан Баятович, директор на държавното предприятие Сърбиягаз, заяви на церемонията по свързването, че Сърбия е разрешила въпроса за доставките на синьо гориво от друга посока – „не само през Украйна“.

„Никой в Сърбия няма да замръзне и цената на газа за домакинствата няма да се промени тази есен“, каза той.

Според него капацитетът на изхода от Черно море е 15,75 милиарда кубически метра газ и може да се използва практически в цяла Централна Европа. Неговият унгарски колега, председател на борда на унгарската компания – оператор на газопреносни системи FGSZ Ференц Саболч, нарече връзката „златна“ и отбеляза, че това означава скорошно завършване на проекта.

Същевременно, строителството на Северен поток-2 също завършва. На 11 юни 2021 г. компанията Nord Stream 2 AG кандидатства за проактивно сертифициране като независим оператор на транспортната система. Сега Германия продължава преговорите със САЩ за газопровода Северен поток-2 и уверява, че е важно за Берлин да запази транзита на руски газ през Украйна.

„За нас е важно да се уверим, че Украйна няма да загуби доходите си, защото говорим за запазване на транзитните такси“, заяви германският външен министър Хайко Маас в началото на юли.

САЩ и редица европейски противници на проекта не спират опитите си да спрат строителството или експлоатацията на газопровода. В същото време, Европа тази година се сблъска със сериозен недостиг на газ и въпросът за нейните непрекъснати и достатъчни доставки от Русия става все по-важен.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Станислав Митрахович, водещ експерт на Националния фонд за енергийна сигурност, преподавател във Финансовия университет към правителството на Руската федерация, смята, че стабилни доставки на необходимия обем газ за Унгария през Турски поток ще бъдат възможни след завършване на строителството на инфраструктурата в България и Сърбия:

– България изгражда, заедно с американците, компресори – тази история може да е с подводни камъни. Но проблемите постепенно се решават.

Свободная пресса: – Унгария се надява, че газът ще започне да тече от 1 октомври.

Сроковете вече са отлагани няколко пъти. Първоначално проблемът беше, че трябваше да бъде завършена допълнителна инфраструктура. Дали ще бъде отложено този път, е трудно да се каже със сигурност. Във всеки случай, това е въпрос на няколко месеца, а не на времева рамка отвъд хоризонта.

Възможно е по-нататъшна част от газа да бъде изпомпвана през Унгария до австрийския Баумгартен, от там, може би, някакъв обем ще достигне северната част на Италия. Това зависи от общото разпределение на енергията в региона.

Свободная пресса: – Колко скоро се очаква завършването на Северен поток 2?

– Изграждането на втората линия трябва да приключи някъде през септември. Според последната информация, тръбополагащият кораб  „Академик Черски“ не участва в завършването, изгражда я корабът „Фортуна“. Имаше трудности, трябваше да се върнат на стотици метри назад, очевидно нещо е трябвало да се преработи. Необходимо е да се достроят още 50 км, като се вземат предвид датският и немският участък.

Освен това, ще има сертифициране. Американците правят най-лошото, което могат, за да накарат сертифициращите да откажат да работят с проекта. Практиката обаче показва, че Русия и нейните партньори в проекта могат да заобиколят тези проблеми. Плавателните съдове също се нуждаят от сертифициране и застраховка, но те също се издават. Така че някой е издал сертификатите. Кой е неизвестно. Nord Stream и Газпром го крият и постъпват правилно. След това може да се заснеме приключенски филм за това, как се заобиколиха американските санкции. Но сертификатите трябва да се представят в Европа, а не в Америка, затова, може да се намери сертифициращ орган.  Най-вероятно, всичко ще се разкрие, но може да отнеме много време.

Не изключвам възможността, търговските доставки по Северен поток 2 да започнат през втората половина на есента. Може би ще бъде възможно да се изпомпват 10 милиарда кубически метра и дори повече.

Свободная пресса: – Ако газът тече в двете посоки, какви са шансовете на Украйна да поддържа транзита?

– Има валиден договор, който изтича в края на декември 2024 г. По силата на този договор 40 милиарда кубически метра газ годишно през Украйна са на основание клаузата „вземи или плати“, т.е. независимо дали има изпомпване или не. Договорът предполага 109 милиона кубически метра на ден. Допълнителната резервация на капацитет през Украйна е скъпа – по-скъпа, отколкото през газопровода  Ямал-Европа, Северен поток. Това не е най-приятната история за нас.

За Газпром казват, че е „лош, защото не иска да резервира мощности през Украйна“. Но Газпром резервира още 15 милиона на ден към 109-те милиона. Казват на Газпром да резервира повече, но фактът, че е скъпо, че Северен поток 2 скоро може да бъде включен, че Киев вече предлага условни капацитети за допълнително изпомпване, което не е много удобно за нас, изглежда това сякаш няма значение.

Газпром сега доставя в Европа и в Турция на рекордно ниво: почти 100 милиарда кубически метра газ за шест месеца. Всички ни казват, че това е малко, необходимо е още, въпреки че преди те казваха, че Газпром е лош, защото доставя твърде много. Юридически е невъзможно да се подкопае Газпром, но общото отношение страда от отказа му да увеличи обема на ангажиране на капацитет през Украйна

Свободная пресса: – Наистина ли е необходимо Русия да поддържа този транзит и да продължи да храни Украйна?

– Договорът се изпълнява, освен това всичко ще зависи от търсенето на газ в Европа. Полето Грьонинген в Нидерландия трябва да бъде изведено от експлоатация през следващата година. Това е много известно находище, което е доставяло газ за огромна част от Европа повече от половин век. То е силно изчерпано, добивът в него предизвиква земетресения и правителството на страната реши постепенно да го затвори. И това е минус около 20 милиарда кубически метра газ годишно. Трябва от някъде да се намери алтернатива.

Има държави (например Молдова, Словакия), където е по-удобно да се доставя през Украйна.

Но може да възникне и въпросът, че състоянието на инфраструктурата на газопреносната система на Украйна е толкова лошо, че е невъзможно да се изпомпва през нея.

Свободная пресса: – Ще работи ли Северен поток при тези условия с пълен капацитет?

– Това са въпроси на сертифицирането, антитръстовото законодателство на ЕС. Това може да стане с помощта на Германия, която ни подкрепя по този въпрос, но ще отнеме време. И това е при условие, че странни момчета, като от Зелената партия, които ‘поставят прът в колелата‘ на газопровода, не дойдат на власт в Германия. Въпреки че, това, разбира се, е малко вероятно, особено след като рейтингите им спаднаха. Има и заинтересовани от проекта на правителствено и бизнес ниво, които ще защитават интересите на газопровода. Те ще се намесват, ще са нужни усилия.

Днешната експлоатация с пълен капацитет на първата линия на Северен поток е възможна поради факта, че газопроводът EUGAL, клон на Северен поток-2, е частично пуснат в експлоатация. За да работи всичко напълно, трябва да се премахнат ограниченията за  OPAL. Тази политическа и правна борба ще отнеме време.

Важно е колко ще бъде както потреблението, така и добивът  на газ в Европа, с какъв капацитет ще работят обходните газопроводи. Въз основа на това, ще стане ясно, какъв вид ще е транзита през Украйна. Може би това ще бъде балансиращ маршрут, поради факта, че има удобни съоръжения за съхранение.

Свободная пресса: Но има и Ямал-Европа …

– Въпросът за конкуренцията между Полша и Украйна е важен. Ако Полша започне да вдига цените за транзит през нейна територия (а сега има резервация на капацитет за ограничен период от време), и Украйна осъзнае, че не действа много добре и ще може да ни осигури по-добри условия,  в този случай полският маршрут може да бъде затворен и Украйна ще остане … За сега се вижда, че Украйна не е променила отношението си към Русия.

Не е ясно какво ще се случи с Беларус. Някои предлагат да се прекрати транзитът през Беларус, но това ще означава и прекратяване на транзита през Полша. Въпросът е, кой е на власт, кой ще управлява в Беларус в бъдеще за 4-5 години. Не изключвам, че на някакъв етап украинският транзит може да се конкурира с полско-белоруския.

Свободная пресса: – Какъв обем може да съхранява за пренос Украйна след 2024 г.?

– Ако начертаете график на доставките през Украйна по-рано и сега, можете да видите неизбежен спад. Повече от 2 пъти, в сравнение с пика през 2011 г. По нататък ще е още по-малко. Може би 20 милиарда годишно. Може би 25 (заради нашата щедрост).

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *