България

Ограничително условие за развитието на бизнеса е липсата на качествена работна ръка

Високата смъртност около ТЕЦ Марица-Изток не е новина. Могат да се направят регионални профили на смъртността. Оказва се, че на фона на рекордната смъртност в България спрямо света, общините от Марица-Изток са с чувствително по-висока смъртност. Ако за европейските страни е нормално мъжете да живеят до 84-5 години и е ок в България те да умират на 68, по добре да спрем този разговор. Изследванията са на база статистически модел от 2016 г., включващ от 960 до 2000 души. Предлагаме различни методи: изследвания, разговори, количествени данни, карти, сметки и изчисления и т.н. Единият сценарий е държавата да помогне и това нещо да се случи справедливо и бързо – хората да си запазят работата и част от доходите, а нещата да се случат, както са се случили в други европейски страни. Бързият сценарий може да се случи, когато нещата се оставят на силите на пазара. В момента въглищната енергетика е много скъпа. На някои от тези мощности им е по-изгодно да не работят и да получават фиксираните плащания от държавата, отколкото да работят и да плащат заплати. Това е вариант на снишаване. В доклада си следваме ракурса, че държавата просто не трябва да стои бездейна.
Говорим за Марица-Изток като нещо цяло, ама то не е. Там има голямо разнообразие на предприятия с различна собственост, които са необвързани в работата си и се групират в отчаян опит да се задържат живи на пазара, то няма как да се случи. В мините работят около 7 хил. души, коментира в студиото на Алтернативата Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





През 2024 г. изтичат договорените през 2001 г. при Костов плащания за разполагаемост на ТЕЦ Марица-Изток 3, на която българската държава даваше по 250 млн. лв. годишно; ок. €300 млн. даваше на новата мощност на ТЕЦ Марица-Изток 1. Но тези плащания вече ще се преустановят, защото не са конкурентно способни. По финансови параметри работят на печалба единствено благодарение на държавата. Когато Русия нападна Украйна цените на електроенергията на свободния пазар скочиха 3-4 пъти. Огромен шок. Икономиката няма как да реагира освен с рецесия. Тогава някои страни направиха коментари, че няма да са твърде строги към въглищната енергетика, защото по-страшен е геополитическият фактор – зависимостта от Русия. Но в крайна сметка Австрийският парламент заяви, че е извън дневния ред да се отварят нови въглищни мощности. Оказа се, че има спад в производството на въглищна енергетика.


Процесите са напълно закономерни и жънем това, което посяхме. Десетилетия наред управниците ни твърдяха, че държавата е лош стопанин и че пазарът ще оправи сам нещата. Хората не виждат нищо по-различно в българската държава и политика от това да бъдат изоставени, а всъщност могат да им се предложат страшно много неща. Едно от най-големите ограничителни условия за развитието на бизнеса е липсата на качествена работна ръка. В България няма хора и работници, въпреки че заплатите в бизнеса се вдигат. На заетите в Мариците гледам като на безценен ресурс, който може да даде тласък на индустриалното възраждане на България. Инвестициите ще са в милиарди. При положение, че следваме европейската политика по климата, сме в правото си да поискаме по-голяма и по-адекватна подкрепа, но трябва да направим първата крачка. А в момента се снишаваме. Възможности, работещи решения и светли примери има. Липсва грижата на българското правителство по въпроса, посочи в заключение Събев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *