Матурите трябва да представляват комбиниран изпит върху целия материал от 7 клас. Традицията да се ходи на частни уроци не е добра

Доволство идва от факта, че за поредна година са предвидени средства за увеличение на учителските заплати и това е позитивна тенденция в развитието на средното образование. Но дори с това увеличение, което сега се предвижда, заплатите изглеждат доста неатрактивни. Най-вероятно за голяма част от политиците това е напълно достатъчно, но освен заплати в обществения сектор на едно училище трябва да има топлина, светлина, самите ученици да са нахранени, а за тези битови казуси няма предвидени средства за увеличение. Онези 15-20% инфлация, която се отрази върху закупуването на продукти, трябва да бъде отразена и в средствата, които вървят след ученика. А при детските градини средствата за издръжка за храна стигат за около 5 месеца. Оттук и притеснението на колегите, че няма да им стигнат средствата за осветление и отопление, а за закуски и храна категорично няма да стигнат. Засега разговорите вървят монологично. Надявам се да ни чуват от другата страна, защото всички депутати имат деца. Няма как тези деца да се чувстват комфортно и доволни от това, което се предлага в детските градини и училищата. Така често ще се натъкваме на казуси, че храната не е качествена, че е малко, възможно е да липсват средства за осветление и отопление. В обществения сектор е трудно да се говори за резерви, коментира в студиото на алтернативата Диян Стаматов от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Европейски средства има и не са никак малко, но за да бъдат използвани, процедурите по ЗОП трябва стриктно да се спазват. Един от най-големите проекти е изграждането на СТЕМ кабинети във всички училища и до края на годината това много динамично ще се развива. Важно е държавата да регулира как ще се обучават тези учители, за да използват техниката в СТЕМ кабинетите.
Журналистическата връзка, която се прави с промяната на възнаграждението и наваксването на чисто битовия казус на учителите не е правилна, защото учителските заплати много дълго време бяха твърде ниски. Примиренческият дух не е съвременен. В Европа сме равнопоставени с абсолютно всички. Много неща трябва да се променят по отношение качеството на образованието. Последните две години нищо не беше пипнато. Учим по стари учебни програми, които не са актуализирани отдавна. Те са пълни с терминология, която не отговаря на интереса на днешните ученици. Всичко това трябва да върви в тенденция към стабилна промяна.


Изпитът е сериозно нещо и ученето за изпит е къртовски труд, но това е основното занимание на всеки ученик. Ролята на експерта е да промени всичко онова, което не е съвременно и актуално. Днешните ученици са хората, които ще изкарват пенсиите на много от нас. Трябва да се проумее, че ученикът учи на две различни скорости. Силно мотивираният учи по същите програми и учебници като слабо мотивираният, но възможностите на тези деца не са равнопоставени, оттук и тласъкът им към индивидуално развитие също не е равнопоставен. Изравняването по области може да стане с една стабилна степен на олекотяване и осъвременяване на учебните планове и програми. Ние до такава степен свалихме учебния материал по математика и български надолу, че в друга европейска страна са две-три години напред.
В бюджета няма предвидени средства за увеличение на стипендии. Стипендията на един отличник, вкл. и в СМГ, е 21 лв., което е слаба мотивация този човек да се труди. Стимулите ни в средното образование са почти нулеви. Новият екип в Министерството реално няма никакво време, за да направи резки промени. Един от най-разумните варианти е матурите да представляват комбиниран изпит върху почти целия материал, изучаван в 7 клас. Тенденцията или традицията да се ходи на частни уроци не е добра. Един от големите стресове за учениците е да не се изложат пред родителите си, които са дали една кола пари за подготовката им. Анализите трябва да се правят на национално ниво, за да се видят къде са грешките, които се повтарят. С тези малки промени, които в момента се залагат, най-вероятно резултатът ще бъде същия, посочи в заключение Стаматов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *