Светът

Украйна ще е лидер и НАТО ще се учи от нея как да се отбранява

Саакашвили е изключително честен проевропейски политик, който изведе Грузия оттам, където беше, но реакцията на Кремъл беше негативна дотам, че той бе арестуван и осъден по политически причини, но и впоследствие доказано беше тровен в затвора, което е нехуманно отношение към политически затворник. Никой не иска за унизява Русия, идеята е Путин да бъде вкаран в затвора. Ние сме хора и не обичаме да наблюдаваме как някой е измъчван в затворите, независимо кой е той. Не казвахме „Пуснете Саакашвили от затвора“, а искахме хуманно отношение. Има нужда от гражданско общество и акции, които доведоха до това, че полски лекари вече са при него и го лекуват. Борбата е тежка, но трябва да се води, макар правозащитниците в Русия да са доста отчаяни. Действа се чрез правозащитни организации. Жалко е, че интелигентни хора предпочитат да останат в тясно разбираемата си професия, коментира в студиото на Алтернативата проф. Веселин Поповски от Университета на ООН в Токио и Департамента по международно право на Университета Джиндал, Индия.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




В България няма добро образование и много хора просто не са наясно с нещата. У нас няма достатъчно знание, примерно за проблемите на ООН. Всичко стига до Брюксел и някак си това се явява международното положение. Рядко присъстват Индия, Латинска Америка, Африка. В МВнР бяха малко хората, които работеха за ООН. Може би има нужда да предложим една Асоциация за ООН, каквато съществува в много европейски държави. Не съм чул скоро Българското представителство в ООН да каже нещо, а в ООН се случват огромни промени.
Русия нарушава това, което е получила през 1945 г., тогава като СССР, като привилегия. Тогава може би 2/3 от държавите са били против ветото: цяла Латинска Америка, половин Европа, Нова Зеландия, Австралия и т.н. Понеже виждат, че Сталин, Чърчил и Рузвелт няма да помръднат и казват: „Добре, имайте вето, но това ще е временно – до 10 години.“. И те записват чл. 109 за ревизия в Устава и още на първото общо събрание 1946 г. в Лондон има много силни изказвания срещу ветото; има апели да се свика Конференцията по-рано от 1955 г. Не е късно да се направи и сега, т.е. 2/3 от Общото събрание са 129 държави от 193, които могат още сега да приемат резолюция и да кажат: „Благодарение на чл. 109 свикваме конференция за ревизия на устава, променяме го, махаме ветото, ратифицираме го.“ Аз съм в група от 20 души от цял свят, в която от няколко месеца работим по ревизия на устава член по член и го предлагаме на генералния секретар и министрите. Догодина през септември ще има Среща на високо ниво за бъдещето и вече виждаме силни гласове да се свика най-сетне конференция за промяна на устава и премахване на ветото. Това е по-важно и по-радикално, отколкото опитите просто да се извади Русия от ООН. Но ООН все пак е организация, която е възникнала, за да бъде инклузивна, универсална. Против съм да се изхвърлят страни от ООН, по-скоро трябва да се оправят механизмите, които съществуват в ООН – на първо място Съветът за сигурност и махането на ветото, – за да не може Русия да спира процеси, санкции и т. н., които се налагат. Когато големи държави са юридически задължени да наложат санкции, те ще бъдат 3-4 пъти по-силни, отколкото ако са само на европейците и американците. Тоест глобални санкции срещу Русия щяха да изиграят по-голяма роля, отколкото лимитираните санкции на отделни държави.


Решението за приемането на Украйна [в НАТО] е абсолютно подкрепено от всички, вкл. и Турция. Единственото, което не казаха, е точно кога, но това е обяснимо, защото първо трябва да свърши войната. Хубаво е, че няма дата, защото така вниманието се фокусира върху свършека ѝ. Украйна не просто заслужава да е в НАТО, тя ще бъде лидер и НАТО ще трябва да се учи от нея как да се отбранява. Прибалтийските републики ще бъдат ядрото на НАТО. При страни като Франция и Германия, поради факта, че в началото на войната бяха колебливи, ролята им ще отслабне.
В някои държави има популисти и пропутинисти, но те са малко. Основната група от партии и правителства в Европа вече силно се обедини в полза на Украйна, просто това стана по-бавно при някои. В България нагласите са доста негативни спрямо Украйна в сравнение с другите европейски държави.
Путин не може да пътува никъде, включително и до Южна Африка за БРИКС, защото се страхува от арест. Дори в Беларус не може да стъпи. Превръща се в затворник в бункера в Кремъл. Много хора казват, че Америка, Русия и Китай не са членки на Съда, но 123 държави са. И Унгария е. Орбан може много да харесва и уважава Путин, но един граничар на летището в Будапеща може да го арестува. Ние знаем, че Съдът е лимитиран. Трябва да вървим към символна победа и да не се страхуваме. Като говорим за Хага, ако Муамар Кадафи беше кацнал там, за да се предаде на Съда, щеше да си е жив и здрав в момента в един норвежки затвор. Но диктаторите не мислят така и живеят в ирационален свят. Според мен Путин няма правилните съветници и дори не разбира какво става. Обградил се е с клакьори, които му казват само дезинформация. Всеки, говорещ за мир, за договори, за преговори, трябва да знае, че не може да има преговори с човек, който може единия ден да каже едно и на другия – да направи точно обратното. Преди да се смени властта в Кремъл, не може да има никакви преговори, просто защото никой не вярва на Кремъл. Примерно Лавров каза, че Вагнер няма нищо общо с правителството, а след месец Путин каза точно обратното. Всички заедно и паралелно трябва да работят: съдът работи за ограничаване на пътуванията, комитетите по санкциите работят за икономическото отслабване на Русия, 55-те държави от Рамщайн работят за въоръжаването на Украйна. Западните общества са демократични и това малко забавя процеса по вземане на решения, защото трябва да гласуват парламентите и т.н. Да се надяваме, че нещата ще излязат от парламентарна процедура, заяви в заключение проф. Поповски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *