Регионът

Гръцката газопреносна мрежа планира да изгради водороден тръбопровод за 1 милиард евро

Reuters

АТИНА – Гръцкият оператор на газова мрежа DESFA иска да построи тръбопровод за водород на стойност 1 милиард евро (1,12 милиарда долара), който ще свърже Гърция с България, като част от бъдещ европейски югоизточен коридор, съобщиха от компанията.

Схемата, предложена съвместно с България, е преминала първоначална техническа оценка от Европейската комисия, което я прави допустима за включване в европейски списък с проекти от общ интерес, каза DESFA в презентация, публикувана преди няколко дни.

Това поставя „Гърция, Испания и Италия на едно и също ниво по отношение на потенциала за бъдещата роля, която тези средиземноморски страни ще играят в осигуряването на инфраструктура за водород“, каза главният изпълнителен директор на DESFA Мария Рита Гали на пресконференция.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




DESFA каза, че 540-километровият тръбопровод ще бъде част от европейски коридор, който ще се докосне до големи количества налична слънчева и вятърна енергия, за да свърже региони с висок потенциал за производство на водород с Централна Европа и Южна Германия, където се очаква значително търсене до 2030 г.

След войната в Украйна и прекъсването на доставките на руски газ в Европа, ролята на Гърция като транзитен маршрут за газ за България и други страни от Централна Европа се засили, тъй като много потребители избраха да внасят втечнен природен газ през единствения LNG терминал на страната край Атина.

Близо две трети от 6,5 милиарда кубични метра газ, които Гърция консумира годишно, се използват за производство на електроенергия.

Докато вътрешното потребление на газ е спаднало с 21,7% годишно през първата половина на годината, износът на газ от Гърция се е увеличил с 15%, показа презентацията на DESFA. Гръцкият внос на руски тръбопроводен газ е спаднал с 46% през същия период.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *