България

У нас има ясна стратегия, че трябва да продължим да оказваме помощ на Украйна

България е важен фактор в много аспекти. Освен че сме черноморска държава, ние сме и страна членка на ЕС и НАТО. От българското гласуване с тези държави зависят и политиките. За пръв път се случва откровена провокация на една черноморска държава в икономическата зона на друга, но всяка война е продължение на политиките, обаче с други средства. Въпросът ще се реши в крайна сметка от политическите ръководства. Не виждам от страна на Русия яснота в политическата им ориентация относно какво целят във войната. Тя е готова да ескалира напрежението в Черно море не само на територията на Украйна. Фокусираме се върху това, че НАТО трябва да има по-ясна политика и стратегия за Черноморския регион и че трябва да сме подготвени за различни сценарии, както и да продължим да оказваме натиск срещу Русия, за да се спре агресията. Нашият интерес е да продължи подкрепата за Украйна и нямаме интерес Русия да си прави каквото иска в Черно море, коментира в студиото на Алтернативата председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

На българска територия е разположена бойна група от италиански, американски, британски и северномакедонски контингент. Във Вилнюс се взе решение, че при повишаване нивото на заплаха при страните от Източния фланг – България, Балтийските страни, Полша и Румъния – НАТО може да разположи допълнителни сили. Тези страни нямат достатъчно военен капацитет, за да се справят с всички заплахи. Потенциалното разполагане на войски изисква съответната инфраструктура – казармени райони и допълнителни полигони, затова е в наш интерес да имаме по-голяма защитеност, по-добра отбрана, както и да приемем нашите съюзници.
Изследваме отношението към войната и рисковете в различни страни от Източния фланг на НАТО. Има сериозни различия в това как самите общества ги възприемат. Балтийските страни, Полша и Румъния увеличиха бюджетите си, правят и доста покупки на военна техника. Но в страни като България, Словения и Словакия, даже Гърция, няма ясно изразено усещане за иманентността на рисковете от Русия. Редно е да си напишем домашното и да осъзнаем какво ни трябва – в каква насока да насочим сътрудничеството си със САЩ, защото стратегията за Черно море ще има и икономически аспект, и свързаност, и подпомагане за процеси като борба с корупцията, защото именно през нея навлиза чуждото влияние.
Русия успя да изгради трудни за преодоляване ешалонирани отбранителни линии, но Украйна има съществен успех в отвоюването на свои територии, което показва, че има воля в украинското ръководство и армия. Това е ключово от гл. т. на помощта, която Украйна очаква да получи от Западните държави. В Рамщайн участват 54 държави. У нас има ясна стратегия, че трябва да продължим да оказваме помощ – имаме редица възможности. Разполагаме със сериозни запаси от артилерийски снаряди и друг вид въоръжение, абсолютно необходимо на Украйна. В този формат на Парламента и при това правителство няма съмнение, че ще продължим да помагаме.
Основните системи на армията ни все още са по стар съветски образец, затова е важно да направим няколко ключови крачки, особено в областта на авиацията – радарното покритие на страната и региона. Изостанали сме в модернизацията на военноморските сили и сухопътните войски, което не се случи случайно. То е важно за гарантирането на нашия суверенитет в териториалното море и икономическата зона. Трябва да отстояваме правото си да използваме икономическото пространство в Черно море, защото има доказателства, че в него има големи залежи на газ. Ето как действията на Русия влияят директно върху икономиката и сигурността ни.


Още в началото на войната НАТО заяви, че ще избягва всякакви дейности, които биха могли да породят директен сблъсък с Русия. Това означава, че трябва да имаме много повече способности и да привличаме натовските страни на наша територия, за да имаме достатъчно добри отбранителни способности.
Арменският президент наскоро заяви, че е била стратегическа грешка страната да се обвърже единствено с Русия, за да гарантира националната си сигурност. Войната в Украйна изостри усещането за риска от Русия. Германия преосмисли политиката си във военната и енергийната си сигурност. Същото се случва и с други държави; Финландия и Швеция станаха членове на НАТО, макар да поддържаха неутралитет в хода на Студената война. Наскоро излезе проучване, показващо, че българското общество като че ли е по-позитивно настроено и храни илюзии, че Русия няма да продължи с агресивната си политика, което контрастира с отношението в останалите европейски страни – резултат от хибридните войни. Действително има риск част от обществото да бъде подведена, както и да се промени отношението му съм ЕС и НАТО, посочи в заключение Божилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *