България

Гражданите можем да покажем, че сме способни да отстояваме политическите си права

Както видяхме, предварителни избори в демократичната общност не се проведоха с всевъзможни оправдания и за пореден път редица формации излизат с претенцията те да я представляват, което няма как да стане, когато кандидатите са повече от един. Донякъде това е една от причините да се кандидатирам, но най-вече, за да може да има гражданска алтернатива в бъдещия СОС, тъй като и аз, и подкрепящите ме организации сме притеснени, че има възможност да видим възпроизвеждане на модела от националния парламент. Смисълът да не се кандидатирам за кмет е да не продължава разделението в демократичната общност с още и още кандидати, особено след като не се проведоха предварителни избори. Като независим кандидат за общински съветник мога да съм доста полезен. Не е без значение, когато дадено решение се гласува, дали ако то е недобро за гражданите, срещу него ще се направят съответните аргументирани решения или ще се създаде някаква алтернатива. Многократно съм показвал, че нито мълча, нито си затварям очите. Предлагам почтеност, отчетност и свършена работа през изминалите години, както и ангажимент да продължа по същия начин в СОС, коментира в студиото на Алтернативата адв. Петър Славов, кандидат за независим общински съветник.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Дали ПП-ДБ ще са мои съмишленици, зависи от тяхното поведение. Надявам се да не отидат към нова сглобка както сега в Парламента. Разчитам преди всичко на хора с граждански профил. Надявам се в редиците им да има непартийни лица или, най-малкото, дори и да имат партийна принадлежност, да поставят на преден план интересите на гражданите – на софиянци, пред теснопартийните си интереси.
Изглежда ми, че стратегически ГЕРБ изчакват до последно, оставили са излезлите вече на терен кандидат да си разменят удари – къде под, къде над кръста – и прогнозата ми е, че ще издигнат не толкова политическо и свързано с ГЕРБ лице, а силно разпознаваемо. Не бих ги изключил именно заради неразумността на претендиращите да представляват демократичната общност. Като не се проведоха предварителни избори за общ кандидат, сега действително има проблем статуквото отпреди 15 години да продължи. Десният избирател е търпелив подобно на българина, но има граница, която ако се премине, оттам връщане назад няма. В момента ситуацията е много близо до тази граница, защото нещата започнаха с компромисите за кабинет с участието на БСП, а сега отидохме в другата крайност – сглобка с тези, които щяхме да чегъртаме. Това не се харесва на десните и демократично мислещи хора. Гражданското участие в политиката се затруднява целенасочено – като независим кандидат за общински съветник в София трябва да събера хиляда подписа, но на хартия, защото партиите са се погрижили да ги събирам на терен; докато за партийните кандидатури можете да ги подавате и по интернет с електронен подпис – привилегия, която за гражданските кандидати липсва и не мисля, че това е случаен пропуск. По скоро е целенасочено затрудняване на гражданското участие в политиката, което ме мотивира допълнително. Гражданите можем да покажем, че сме способни да отстояваме политическите си права. Знаем как да го направим и ще го направим.
Присъстващите в парламента формации – част от които протестираха през 2013 г. срещу назначението на Пеевски в ДАНС – сега едва ли не го приеха като най-важния законодател, законотворец и конституционалист в държавата. Бих ги попитал КОЙ написа тези конституционни промени, КОЙ стои с името си зад тях? Не виждам пряката връзка между промените в Конституцията и ангажиментите към Шенген и Еврозоната. Самите участници допуснаха Пеевски да им се наложи отгоре и да заговори като най-висш конституционалист в държавата. Струва ми се, че той вече се цели много по-високо от ДАНС и е добре в Парламента да знаят, че този път протестите няма да са срещу него, а срещу избралите го.


Считам, че Конституция така не се променя. Липсваше предварителното обществено обсъждане, оценка на въздействието и въобще целият процес, който трябваше да се извърви, вкл. експертна дискусия. Така и не разбрахме кой какво е подготвял. Ние се борим да намалим мандата на гл. прокурор, те внесли предложение да може да бъде преизбиран за още един мандат. Конституция не се променя по този начин. Първо се казва какво ще променяш, след това – защо и чак тогава започваш да търсиш подкрепа. Не може да подхождаш с абсурдния аргумент, че ще оправяш недомислици в основния закон между четенията. Срамно е и ако присъствах в този Парламент, под това нещо нямаше да се подпиша, по-скоро щях да си подам оставката като народен представител.
Надявам се да дам пример за силна гражданска активност. Вече сме събрали половината подписи. Но важно е кой след това брои подписите. На партия „Единение“ не са признали 22%. Не мога да искам личната карта на човека, разчитам на доверие. При електронния подпис този проблем липсва, защото там данните са верифицирани, посочи в заключение адв. Славов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *