България

Трябва да гласуваме чрез мобилните си телефони, за да включим и младото поколение в процеса

Колкото до компютърната сигурност, едва ли ще има фалшификация на тия избори. По темата се спекулира изключително много. Наблюденията и проверките ни съвместно с колегите от ДАНС не са установили никакви разминавания, но използването на този коментар за политически цели е естествен процес, особено по време на избори. По действията на ИК резултатите от машинното гласуване са едни бележки, наречени бюлетини, и те се преброяват ръчно в условията на видеонаблюдение. Разминавания могат да стават по различни причини, напр. от технически характер. Хардуерът е тайванско производство, Смартматик Интернешънъл е фирмата-доставчик, но това не означава, че влизаме в африканския или индийския вариант, тъй като системите са доста добре защитени. По действащото ни законодателство машините не са свързани в една мрежа и няма как да им се въздейства от разстояние. Опасност от грешки обаче никога не можем да избегнем, но софтуерът се надгражда за местните избори, коментира в студиото на Алтернативата доц. Златогор Минчев, експерт по киберсигурност, БАН.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

В РБ за първи път се провежда машинен вот за местни избори. Съвместно с колегите от ЦИК сме предвидили специален процес, който да направи демонстрация на получените резултати преди удостоверяването им и ако възникнат проблеми, те да бъдат коригирани своевременно. Надграждането ще ни позволи да променим интерфейса и начина, по който се записват и представят резултатите. Въвели сме и по две допълнителни контроли за сигурност, което означава, че ЦИК ще контролира процеса независимо от фирмата изпълнител, а последната ще може да работи със своите контроли за сигурност достатъчно надеждно.
Софтуерът ще бъде предоставен достатъчно рано преди удостоверяването, за да се проведат вътрешните тестове. След това ще протекат допълнителни промени и настройки и всичко излиза в публичното пространство. Частната фирма е монополист на пазара. Българска фирма за момента не може да произведе софтуера, без да ѝ бъдат прехвърлени авторските права, което вече е въпрос на търговското право. Но софтуерът с тези контроли за сигурност ще е повече от достатъчно сигурен. Колкото до възможността един глас на дадена партия да бъде преброен за десет, при представения алгоритъм трудно би могло да стане, защото резултатите представляват едни бюлетини, които се броят ръчно. В момента обсъждаме как да улесним процеса по преброяването. Хартията ще бъде предоставена от БНБ със съответните маркиращи знаци и няма как да бъде подменена с друга, т.е. няма как да се отпечатват допълнителни бюлетини.


Машините са над 12 000 и за съжаление не е предвиден сервиз. Съхраняват се в склад от частна фирма. България има нужните сили да разработи алтернативно софтуерно решение, но то трябва да мине сертификация. В момента няма време това да се случи. Ползваме машините като принтер, но имаме въведена една верига, която отчита резултатите чисто логически и процентът може много да се улесни, ако имаме машинно преброяване. Опитваме се финалният отчет да подпомага избирателните комисии, защото освен да се гласува, трябва да може и да се броят резултатите. Имаше идея да се въведат и скенери. България си побългари машинната технология за гласуване. Ако питате мен, трябва да гласуваме чрез мобилните си телефони, за да включим и младото поколение в процеса. Това е политическо решение. След като Естония го прави, можем и ние. Добрата новина е, че с помощта на машините не може да има пропуснати гласове и невалидни бюлетини. За първи път се опитваме да въведем контроли, така че автономно двете организации да се контролират. Правенето на избори е политическа кампания в момента и шумът около машините е много удобен с цел да падне избирателната активност и някои партии да се класират на определени места. Ниската избирателна активност при местни избори е проблем. Ключово е дали в една община ще гласуват 2000 или 5000 души за районен кмет например, посочи в заключение доц. Минчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *