България

Има много разочаровани хора и не се знае къде ще отиде протестният вот. Балотажът е неизбежен

Кампанията мина като всяка друга – нямаше особено много социологически проучвания, а надеждните сред тях като че ли са още по-малко. Дебатите бяха предварително режисирани. Вчера по БНТ гледах дебат, който на фона на общите изговорени клишета даде възможност на внимателно слушащите да проумеят какво ни чака след изборите. И най-смелите социологически агенции не прогнозират никоя политическа формация да успее да спечели сама тези избори като мнозинство в СОС. Най-вероятно политиците и партиите на статуквото ще се опитат да ни поднесат още от същото. Ако в СОС влязат в „малка сглобка“, как да очакваме сами себе си да разследват или пък част от формациите?! Това няма да се случи никога. Затова е важно да има независими гласове и дано да са повече от един. Иначе няма да има кой да задава въпроси. Ако трябва на съд ще отидем, ще търсим и други способи, ако трябва ще организираме и протести пред СО, но наистина е необходима ревизия на това управление. За щастие не съм сам – издигнат съм от инициативен комитет и ми помагат доброволци. Посочените решения на проблемите [в снощния дебат] ми прозвучаха доста фалшиво и подозрението ми е съвсем обосновано, коментира в студиото на Алтернативата адв. Петър Славов, кандидат за независим общински съветник в София.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Сметната палата е един от органите, които биха могли да направят подобна ревизия. Бих настоявал и това ще предложа – да се ангажира външен и международно признат одитор. Повечето кандидати очевидно не са се готвили с години, както би трябвало да се готви един бъдещ столичен кмет. Това е повече от видимо, а те не го и отричат. За мен това е несериозно – един сериозен управленец на столичен град трябва с години да е работил по проблемите и то да е търсил и създавал решения.
Изглежда ми, че спечелилият кандидат ще прекара доста време в това да опознава София и няма да влезе в директни управленски решения на конкретните проблеми. От това софиянци няма да спечелят, нито пък градът. Затова и очаквам още от същото. Ако има „малка сглобка“, вероятно ще си останат същите фирми, които правят ремонт на ремонта и с които Фандъкова е подписала преди няколко седмици ново удължаване на договорите им за четири години; концесионерите за чистотата ще си останат същите. За да се преустанови това, са нужни ревизии – да се установят слабостите при дейността им. Как ще прекрати договорите им политическата формация, чийто представител ги е подписал? Това няма как да стане.


Не изключвам изненада от страна на Григорова, защото тя има доста сериозен медиен опит и е доста разпознаваема. Има много разочаровани хора, притеснени да получим още от същото, и не се знае къде ще отиде протестният вот. Балотажът ми изглежда абсолютно неизбежен, въпросът е между кои кандидати ще бъде. Нищо не е невъзможно. Последните социологични проучвания са, че Терзиев, Хекимян и Григорова са твърде близо. Очаквам силен протестен вот, както и да повлияят чисто технически фактори – напр. дългата ученическа ваканция, покрай която много хора да заминат. Очаквам и проблеми със самото гласуване – вече ни подготвят за това. От Общинската комисия излязоха да ни кажат, че ще се брои бавно, но затова пък ще е трудно. За съжаление очаквам да има напрежение. Останаха заложените проблеми при гласуването с машини от 48 парламент. Няма как да няма грешки, а като има грешки, не може да се приключи протоколът. Очаквам и голям брой недействителни бюлетини – около десетина процента – нещо, което липсваше при изцяло машинното гласуване. Бих препоръчал гражданите да гласуват с машина, посочи в заключение адв. Славов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *