АкцентБългария

Гюнер Тахир: Прогнозирам 55% вероятност да се състави тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ДБ

Въпреки рекордния брой открити секции, в Турция са гласували почти наполовина по-малко избиратели спрямо предходните избори. Процесите там не могат да се определят предварително – те зависят от това дали хората с двойно гражданство гласуват по своя воля или биват направлявани, често дори и насила. При последните избори наблюдавахме нещо средно – държавата отново участваше в тяхната мотивация, но не толкова явно както на изборите през ноември м. г., коментира в студиото на Алтернативата бившият заместник-председател на ДПС Гюнер Тахир.

Тогава Карадайъ се озова на килимчето пред Ердоган, за да му се каже какво е условието турската власт отново да участва пряко в парламентарните ни избори, а именно няколко човека да бъдат посочени директно от Турция, които да влязат в листите на ДПС: Хюсеин Хафъзов –един от тримата депутати, преминали в ДОСТ на Местан и Бахри Юмер, дългогодишен кмет на общ. Джебел и областен председател на ДПС. Възможно е Карадайъ да е поел ангажимент за тях, но нека не забравяме, че в ДПС политиката се определя от почетния ѝ председател Доган. Сега обаче държавата се е отдръпнала поради факта, че хората им не бяха вписани на избираеми места в листите на ДПС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Още на 2 септември, когато се откри предизборната кампания, изселниците ни започнаха да получават известия да гласуват за определена партия, а именно ДПС, чиято цел бе за минимум 40 депутата. Стигало се е дори по 10 есемеса на ден.

В хода на изборите посетих няколко региона на страната. Във Видин, Враца и Монтана ми споделиха, че ДПС масово купува гласове на роми и власи. При нормални обстоятелства е невъзможно етническа партия да има повече гласове от традиционна такава като БСП, а именно на такъв вот се дължи ръстът на ДПС в Северозапада.

Местните избори догодина са изключително важни. Нека не забравяме колко общини има ДПС и, съответно, кметове, изготвящи списъците и програмите, от които хората са зависими. Не трябва да пренебрегваме обаче и факта, че Карадайъ обикаляше и работеше здраво за парламентарните избори. Хората в тези населени места са като сомнамбули, те нямат дори възможност да разсъждават поради обвързаностите си с местните структури и там друга партия е много трудно да пробие. Чрез пропагандата си ДПС представя като свои дори проекти, които са реализирани от централната власт.

За да се излъчи стабилно правителство поне до следващите местни избори, действително е необходимо да се направи компромис, но нека ДПС влезе във властта явно, а не задкулисно. За съжаление, тя е корпоративна партия и едва ли ще се преформатира точно сега. Доказано е, че който направи коалиция с нея, после престава да съществува или силно намалява подкрепата си, т.е. риск от сътрудничество с тях винаги е на лице. Чисто математически ДБ е единствена възможна партия, за да се сглоби някаква коалиция с ГЕРБ и ДПС, затова е много е важно да не се прокарват и поставят червени линии. Прогнозата ми е 55% възможност да се състави една тройна коалиция между тези три партии и 45% да вървим към нови избори напролет.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *