Регионът

Трябва да опитомим национализма си, защото не е част от цивилизования процес

Професор съм в Македонската военна академия, но в момента не я представлявам. Аз съм фракционер от фракцията за демократизация и ревитализация на ВМРО-ДПНЕ, която със своите 44 пратеници в Събранието на Македония влияе на това, че не се случват уставните промени и оттам отварянето на пътя за членството в ЕС и по-точно европеизацията, която е по-приоритетната задача от самото членство. Тежка ми идва промяната на името „Северна Македония“, защото ние си я знаем като Македония. Някой много наблягаше на бързината за сметка на това да участват всички граждани и политически структури в промяната на името на страната ни. Направата на такъв договор с Гърция за промяната на името – и за вътрешна, и за външна употреба – представлява договор „Север-Юг“ с руска намеса, за да се снабдят с клин, когато трябва да се решават ключови неща за в бъдеще и все някак да се намерят 12-50-100 радикални, които вместо да размишляват за бъдещето, да поставят въпроса: „А какво правим с името?“ Според преценката на нашата фракция, достатъчно дълго Македония не влиза в ЕС, за да прибягваме до други алтернативи за името, коментира в студиото на Алтернативата проф. Оливер Андонов, преподавател във Военната академия в Скопие.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Радикалният национализъм в момента го имаме израснал в Македония под облика на националния романтизъм, характерен за XIX-XX в., т.е. нещо неизживяно. Ние трябва да си опитомим национализма, защото той не е част от цивилизования процес. Руските политики нямат амбиция да направят нещо позитивно и да бъдат конкурентни. Поантата на влизането в ЕС е не намиране на неприятели, а на съюзници. Ако сме съюзници в НАТО, какъв е проблемът да сме съюзници в ЕС?! По този повод се натрупва критична маса, която ме обвинява, че съм национален предател. И питам, къде са фактите, според които съм предал македонския народ, македонската държавност, чувствата ми като македонец и т.н.? Когато 3000 българи бъдат вписани в Македонската конституция, за мен това представлява цивилизационен напредък на държавата – отваряне на вратата и реални перспективи да имаме едни нормални отношения с България. Нито Македония може да се пресели на друго място, нито България. Ако и двете се обявим за велики държави, ще се изтрепем помежду си. Целта на руската политика е именно повече неприятелство и повече вмешателство. Вписването на българите в устава ни само по себе си не е цел, а инструмент за невлизането на Македония в ЕС. Това невлизане, съчетано с конфронтация и неприятелство между България и Македония като държави и общества, създава проблем на южното крило на НАТО. Сега се връщам от конференция в Търновския военен университет – имахме съвсем нормална комуникация с колегите. В края на краищата имаме да решаваме толкова много общи проблеми. Целта е ясна – дестабилизация на региона. Руските дипломати от София биват изпращани да работят в Скопие.
Македония може да влезе в ЕС преди Сърбия, ако самите ние изберем пътят ни за Брюксел да не минава през Белград. Нуждаем се от нова и свежа политическа номенклатура, която да европеизира. В момента сме изправени пред опасността да стигнем до уставни промени и формално да влезем във фаза на преговори, като се повтори ситуацията със Сърбия и Черна гора, при която те 12 години не преговаряха, от което пък се получи контраефект. Тогава пак ще има приказки, че Европа и Щатите са ни виновни, посочи в заключение проф. Андонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *